İSTANBUL -  Kış lastiklerinde zorunlu olan kullanım süresi 1 Nisan itibariyle sona ererken uzmanlar sürüş güvenliği için yazlık modellere geçilmesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Türkiye'de ticari araçlar için kış lastiği kullanımı 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu. Nisan ayının gelmesi ile artık sürücüler birer birer kış lastiklerini çıkartmaya başladı. Ancak bazı sürücüler bu değişimi yapmayı öteleyebiliyorlar. Bu geciktirmeler ise hem sürüş güvenliğini tehlikeye sokuyor hem de ekonomik kayıp ve çevre kirliliğine yol açıyor.

Hava ısındığında kış lastiğine dikkat

Güvenli ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Murat Tosun, hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü durumlarda kış lastiklerinin çok iyi performans gösterdiğini ancak aksi durumlarda bunun tehlikeli sonuçlar doğurabildiğini kaydederek, "Fren mesafeniz havanın sıcak olduğu dönemlerde kış lastiği ile yapılacak frende ortalama 8-10 metre uzar bu da ortalama yüzde 30’luk bir kayıp demek. Ki ani fren gereksinimi olacak zamanda bu fark geri dönüşü olmayan durumlara yol açar." diye konuştu.

Lastiklerin araçlardaki yakıt tüketiminde önemli bir etken olduğuna dikkati çeken Tosun, "Kış lastikleri sıcak zamanlarda yaz lastiklerine göre daha az tutunma sağlayacağından siz gaza da daha çok basacaksınız ve bu durum aracınızın daha çok yakıt tüketmesine neden olur. Bununla birlikte farklı sürtünme katsayıları nedeniyle aracınızın yürüyen aksamında da daha çabuk yıpranmalar görürsünüz." ifadelerini kullandı.