KARS - Sarıkamış ilçesinde eğer ustası Zeki Dur, babasından devraldığı saraçlık mesleğini gelişen teknolojiye direnerek, yaşatmaya çalışıyor.

Kars merkez ve ilçelerinde eskiden onlarca kişi tarafından eğer ve saraçlık mesleği icra edilirken, özellikle son yıllarda mesleğe olan ilgi azaldı. Gelişen teknoloji ve at kullanımının azalmasıyla saraçlık mesleği de unutulmaya yüz tuttu.

Sarıkamış'taki İstasyon Mahallesi'nde yaşayan saraç ustası Zeki Dur (73), baba mesleğini gelişen teknolojiye direnerek, zor koşullarda yaşatmaya çalışıyor.

Kentte 50 yıldır bu mesleği icra eden Dur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir zamanların en gözde mesleği olan saraçlığın artık yok olmaya yüz tuttuğunu ifade etti.

Babasından öğrendiği bu sanata at eğeri yaparak başladığını belirten Dur, "Şu anda bunu devam ettirmeye çalışan son kişiyim. Çırak olarak da kimse bu mesleğe heves etmedi. Kendi çocuklarım bile çırak olarak çalışmadı. Benden sonra bu mesleğin yok olmasından korkuyorum. Ben babamın yanında yetiştim. At eğeri yapmayı öğrenerek başladığım meslekte, at hamudu, araba koşumları, binek veya çeki at takımları, semer, kantarma, gömlek ve diğer sineklik, atın boynuna süsler yaptım. Şimdi bunların hiçbiri kalmadı" diye konuştu.

"Aylarca siftah yapamadığımız oluyor"

Eskiden köylerde at arabası, atlı kızak ve hanların olduğunu anımsatan Dur, "Artık bunların hiçbiri kalmadı. At koşanların sayısı da gün geçtikçe azalıyor. Şimdi dükkanı açıyoruz, boşu boşuna kapatıp eve gidiyoruz. Aylarca siftah yapamadığımız oluyor. Yaklaşık iki aydır düzenli bir ekmek parası kazanamadık" dedi.

Deri bulmakta güçlük çektiklerini anlatan Dur, şöyle devam etti:

"Eskiden deriyi Erzurum'dan alıyorduk, tabakhane kapandı. Deri de bulamıyoruz. Ben el emeği göz nuruyla çalışıyorum, tamir yapıyorum. Bir de bu malzemeleri hazır alıp satanlar var ama bu işleri bilmiyorlar. Ben ustayım, onlar hazır getirip satıyorlar. Ben tek başıma bu takımları elle yaparak ekmeğimi kazanmaya çalışıyorum. Tek başıma gücümün yettiği kadar çalışıyorum."