DENİZLİ - Pamukkale Üniversitesi Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (PAÜ BİYOM) Türk biber çeşitlerinin ıslahıyla turuncu, siyah, mavi ve mor gibi farklı renklerde biber üretildi.

Renklerinin yanı sıra vitamin açısından da zengin olan biberlerin Kale ilçesinde deneme üretimlerine başlandı.

Merkez Müdürü Doç. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, merkez bünyesinde yerli biber çeşitlerinin genetik
materyallerini ıslah etmek üzere çalışma yaptıklarını, 500'e yakın yerli biber çeşidi üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu 100'e yakın biber çeşidini üstün özelliklerle saflaştırdıklarını ifade etti.

Yeni türler arasında özellikle 'BİYOM 1' adını verdikleri turuncu biberin dikkat çekici özelliklerinin bulunduğunu bildiren Toprak, ''Turuncu biberin birçok üstün özelliği olması nedeniyle ilgi çekeceğini düşünüyorum. Bu biber, Türkiye biber pazarı için yeni olmasının yanında tamamen yerli bir çeşit olması nedeniyle tercih edilecektir. Dünyada bir çok bitkisel türde farklı renklerde yapılan geliştirmeler, pazarda yoğun talep görüyor. Biberde de renk farklılığının tüketicinin dikkatini çekeceğini düşünüyoruz. Umarım halkımız tamamen yerli yeni biber çeşitlerimize sofralarında yer verirler'' diye konuştu.

''Tercih edilecek''

Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Ramazan Alan ise ''BİYOM 1 tohumundan üretilen biberleri taze olarak tüketirken havuçtan alabileceğinizden daha fazla vitamin alıyorsunuz. Onun kardeşleri olan diğer saf bitkiler de var. Kırmızı, siyah, patlıcan moru gibi renklerde olan, dolmalık, sivri biber veya salçalık olarak kullanılabilecek biberleri yavaş yavaş tescilleme aşamasına doğru götürüyoruz. Tescil süreci sonrası bu tiplerin ticari hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.