ANTALYA - Alanya'da ramazan ayı dolayısıyla Türkçe dahil 6 dilde kitapçık hazırlayan Alanya Müftülüğü, kitapları turistlerin ziyaret ettiği camilerde yabancı dil bilen imamlar aracığıyla dağıtıyor.

Ramazan ayında birden fazla minaresi olan camilerin iki minaresi arasına konulan ışıklı yazı, mahya yerine cami girişlerine led ışıklı tabelalar koyan Müftülük, bu tabelalarda kayan yazı şeklinde yabancı dillerde ayet ve hadisleri veriyor.

İlçe Müftüsü Mustafa Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alanya'da yerleşik yaşayan yabancıları da göz önüne alarak Ramazan ayı hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

Alanya'nın yerleşik yaşayan yabancıların yanı sıra her yıl 3 milyon turistin geldiği bir ilçe olduğunu hatırlatan Topal, şöyle konuştu:

"İlçemizde bulunan yabancıları da göz önüne alarak hazırlıklar yaptık. Camilerimizde kayan yazı dediğimiz led yazıları yabancı dillerde yazdırdık. Aslında mahya daha etkili olur ama mahyada nihayetinde bir cümle veya birkaç kelimeyle tek bir ifade ve ay sonuna kadara kalacak. Oysa kayan yazıda ay sonuna kadar onlarca bilgi, hadisi şerif ve ayeti yabancı dilde verme imkanı var. Bu anlamda kayan yazıları tercih ettik" dedi.

Ramazan ayında cami ziyaretlerinin daha yoğun olduğunu dile getiren müftü Topal, Alanya'da turistlerin ve yerleşik yaşayan yabancıların cami ziyaretlerini de kendilerinin hazırladıklarını ifade etti. Az sayıda olsa da yetişkin görevlilerce yabancıları bilgilendirmeye çalıştıklarını ifade eden Topal, şunları söyledi:

"Ramazan ayına özel 5 bin kitapçık bastırdık. Bu kitapçığın içinde 40 hadis var. Bunları da Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca, Rusça ve İspanyolca olmak üzere 6 dilde yazdırdık. Cami ziyaretlerinde bu kitapları yabancılara dağıtıyoruz. Ayrıca dil bilen dini görevlilerimiz de konuyla ilgili yabancı ziyaretçileri bilgilendiriyor" dedi.

Ramazan ayında ilçede yaşayan yabancılara merkezde ve Mahmutlar Mahallesi'nde olmak üzere iki defa iftar vermeyi planladıklarını da dile getiren Topal, geçen yıl yaptıkları uygulamayı tecrübe ettiklerini ve iyi bir etki gördüklerini belirtti. İftarlarda komşuluk, dostluk ve birlikte yaşama tecrübesinin gelişmesi anlamında güzel intibalar edindiklerini ifade eden Topal, "İskele'de Ramazan Meydanı adı altında hazırladığımız halka açık iftar programında turistlere yönelik hazırladığımız konsept ile bir takım unsurları takdim edeceğiz. Böylece ilçemizde bulunan yabancılara inancımızı, imanımızı, Ramazan geleneğini ve genel anlamda Alanya'nın sosyal hayatını anlatmaya çalışacağız" diye konuştu.