ANKARA

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), üye iş yerlerine yönelik olarak iş kazası ve meslek hastalıkları araştırması yaptı.

Geçen yıla ilişkin sonuçları içeren araştırmada, 174 iş yerinde istihdam edilen mavi ve beyaz yakalı 135 bin 11 çalışana ilişkin sonuçlara yer verildi.

Araştırmada, ölümle, maluliyetle, sürekli ve geçici iş göremezlikle sonuçlanan kazaların yanı sıra "iş günü kaybı yaratmayan" basit iş kazaları da istatistiklere yansıtıldı.

Sonuçlara göre, geçen yıl söz konusu iş yerlerinde 6 bin 215 iş kazası yaşandı, 8 meslek hastalığı tespit edildi.

Çalışanların yüzde 4,6'sı iş kazasına maruz kalırken, erkek çalışanlarda bu oran yüzde 5, kadınlarda yüzde 1 oldu.

İş kazalarının olduğu günlere göre dağılımında yüzde 17,3 ile pazartesi günleri ilk sırayı alırken, yaşanan iş kazalarında hafta sonuna kadar azalma olduğu tespit edildi.

Öğrenim durumuna ve yaşa göre iş kazalarının dağılımında ise geçmiş yıllara ilişkin karşılaştırmalarda benzer sonuçlar ortaya çıktı.

Toplam kazaların yaşa göre dağılımında 26-35 yaş aralığı yüzde 49 oran ile ilk sırayı alırken, öğrenim durumuna göre dağılımda ilk sırayı yüzde 49'la mesleki/teknik lise mezunları arasında yaşandı. Kazaların 104'ünde ise 4 yıllık üniversite mezunları mağdur oldu.

İş kazalarının nedenlerine bakıldığında ilk 2 sırayı "iki nesne arasında sıkışma" ve "bir nesnenin kesmesi" nedeniyle yaşandı. Bu iki nedenle yaşanan kazalar, toplam kazaların yüzde 37'sini oluşturdu. Bu kazalar sonucunda oluşan yaralanma türü ise "ezilme" ve "kesik" şeklinde ortaya çıktı.