SUMRU AYDIN

Altı aylık olarak dünya’ya gözlerini açan mucize bebek dört ay küvezde  yaşam müdalesi verdi ve artık evinde! Biz de şahin ailesine mutluluklar diliyoruz. Unutmayın, hiçbirşey insan sağlığı kadar önemli değildir.

Pramatüre bebek nasıl tanımlanır?
Bilindiği gibi normal bir gebeliğin süresi 40 haftadır.’’Term’’ ya da ‘’miadında doğan’’ yenidoğanlar, bu süreyi tamamlayarak dünyaya gelmiş olan bebeklerdir.Bu sürenin sonunda vücut ağırlığı yaklaşık 3500 gram olan bir bebek doğar ancak bazı gebelikler çeşitli nedenlerle normal süreden daha erken sonlanabilir.Dünya Sağlık Örgütü tarafından son adet tarihinden itibaren 37 haftadan önce doğan bebekler ‘ prematüre’’ bebek olarak tanımlanmıştır.


Pramatür bebeklerin yaşadığı sağlık sorunları nelerdir?
Prematür bebeklerde mortalite(ölüm) ve morbidite (sekel) oranlarını etkileyen en önemli nedenler; asfiksi, solunum güçlüğü sendromu(RDS), enfeksiyon ve kafa içine kanamadır. Vücut ısısını ayarlamadaki yetersizlikler, kan şekeri düşüklüğü, sarılık, retinopati, duktus arteriyozus açıklığı (PDA) ve Bronkopulmoner displazi (kronik akciğer hastalığı) prematürelerin en önde gelen diğer sorunlarıdır.
Prematür bebeğin sorunları olgunlaşma eksikliği(immatürasyon) oranında daha sık olarak görülen ve tüm sistemleri içeren sorunlardır. Erken doğan bebekler, organ gelişimlerini tamamlayamadan doğduklarından uzun süre yoğun bakımda ve küvöz içinde izlenmeleri, bazılarının ise solunum cihazına bağlanmaları gerekir.Gebelik haftası ve doğum kilosu ne kadar düşükse yenidoğan döneminde karşılaşılan sorunlar o kadar çok ve yaşam şansı o kadar azdır.

Pramatüre bebeğin tedavisi nasıl olmaktadır?
Prematüritenin düzeyine göre destek tedavi gereksinimi haftalar ya da aylar sürebilir.Bu konuda bebeğin ne kadar erken doğduğu ve doğum ağırlığı çok önemlidir. Özel bakım gereksinimlerinde yol gösterici olması açısından pretermler gebelik haftasına göre; 1.İleri derecede preterm(gebelik haftası 24-31 hafta) 2.Orta derece preterm ( gebelik haftası 32-36 hafta) 3. Sınırda preterm (gebelik haftası 37 hafta) olmak üzere üç gruba ayrılır.
Aynı amaçla doğum ağırlığına göre sınıflama da kullanılır: 1.1500 gramın altında olanlar çok düşük doğum ağırlıklı 2. 1000 gramın altında olanlar aşırı düşük doğum ağırlıklı olarak gruplanmaktadır.

Prametüre olarak doğan bebeklerin yaşama şansı nedir?
24 haftalık doğan bir bebeğin yaşam şansı yaklaşık %10’dur. Özellikle son 10 yılda yenidoğan bilimindeki hızlı ilerleme, teknik olanakların çok gelişmesi ile önceleri 28 hafta olan dış ortamda yaşayabilme (viabilite) sınırı 24 haftaya hatta 21 haftaya kadar düşürülmüştür.Bebeğin yaşama şansı 25. Haftada anlamlı olarak artış göstererek %55’e, 28.haftada da %77’ye çıkmaktadır. Son yıllarda Antenatal ve yenidoğan yoğun bakımındaki ilerlemelerin sonucunda eskiden yaşamasının bir mucize olarak görüldüğü prematüre ve aşırı düşük doğum ağırlığı ile doğan bebeklerin tüm dünyada ve ülkemizde yaşam oranları atmıştır. Hastanemiz de bu sevindirici ve umut verici ilerlemenin bir parçası olmaya devam etmektedir.





440 gram doğan parmak bebekten sonra şimdi de 700 gram doğan Tamer bebek taburcu oldu. Bu süreci tüm anne adayları için anlatabilir misiniz?

Tamer ŞAHİN Bebeğimiz, 700 gram ve 24 haftalık olarak hastenemizde dünyaya geldi. 150 günlük yenidoğan yoğun bakım sürecinde prematür bebeğin yaşayabileceği tüm sorunlarla mücadele etti. Akciğerleri gelişmediği için uzun süre solunum cihazına bağlı kaldı. Doğduktan sonra kapanması gereken bir damar kapanmadığı için 91 günlükken kalp ameliyatı olması gerekti. Doğum ağırlığı 1000 gramdan az olan ve solunum cihazına bağlı olan bebeklerin yaklaşık %50’sinde bu sorun yaşanmaktadır. Yine prematür bebeklerin en önemli problemlerinden biri olan ve körlüğe neden olabilen retinopati sıklığı doğum ağırlığı 1000 gramın altında olanlarda % 70-80 oranında görülmektedir. Tamer Şahin bebeğimize de prematür retinopatisi nedeniyle lazer tedavisi uygulandı. Bu tedavi oldukça başarılı sonuçlandı. Bu süreçte araya giren enfeksiyonlara karşı direndi. Baştan beri anne sütüyle beslenmiş olması bağışıklık sistemini güçlendirdi ve enfeksiyonlara karşı en büyük koruyucu gücü oldu. Yaşaması mucize olarak görülen bebeğimizin taburculuğa giden yolunda,
deneyimli ve gönüllü sağlık personelimiz Tamer bebeğin bu günlere gelmesini sağladı. Tabi ki bebeğimizin yaşama tutunma çabası ve ailesinin onun bu gayretine olan inancı, bu zorlu yolda en büyük yardımcımız oldu. Ancak işimiz henüz bitmedi. Yaşatmak kadar sağlıklı ve fonksiyonel bir hayat sürmesi de hedeflerimiz arasında olduğundan bundan sonraki çabamız bebeğimizi izlemek, sorunları erken farkedip doğru yönlendirmeler yaparak prematüreliğin zararlarını en aza indirmek olacaktır. Bu uzun ve fedakarlık gerektiren zorlu mücadelede hep yanımızda olan bana ve yenidoğan yoğunbakım ekibimize güvenen Şahin Ailesine teşekkür ediyorum. Umarım hep birlikte Tamer Bebeğin daha güzel günlerine tanıklık ederiz.