GAZİANTEP - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nce, şair ve koleksiyoner Sunay Akın'ın danışmanlığında 2 yıllık çalışmanın ardından tarihi Bey Mahallesi'nde açılan, temelinde 2 katlı mağaranın da bulunduğu müzedeki oyuncaklar ilgi görüyor.
 
Türkiye'deki 4'üncü oyuncak müzesi niteliği taşıyan müzede, 1700 ile 1970'li yıllara ait 591 oyuncak sergileniyor. Restore edilen 3 katlı tarihi Antep evinde kurulan müzede 1950 ile 1970 yıllara arasında Türkiye'de üretilen oyuncaklara da yer veriliyor.

Sergilenen oyuncaklar arasında Adolf Hitler'in savaş öncesinde çocuklara dağıttığı oyuncak askerler de var. Oyuncak askerler, tank ve harabe binalarla bir savaş alanı canlandırılıyor.

Sinema makinesine ilham veren oyuncak

Oyuncaklardan 1900 yapımı Alman bebeğin saçları, o dönemlerde ihtiyaç sahibi kadınların kestirip satmak zorunda kaldığı gerçek saçlardan oluşuyor. Walt Disney'in yarattığı çizgi film karakteri Mickey Mouse'un 1930'lu yıllarda üretilen ve çirkin olduğu için çocukların korktuğu belirtilen oyuncağın da bulunduğu müzede, Lumiere Kardeşler'in 1895'te sinema makinesini yapmasına ilham veren 1880 Alman yapımı "Laterna Magica" adı verilen teneke kutunun içinde yanan ateş ve objektifin önündeki renkli figürlerden oluşan cam plakalar sergileniyor.

Müzedeki, oyuncak dünyasında marka olan Paul Lehman'ın kendisiyle özdeşleştirerek adına "inatçı katır" dediği oyuncağın yanı sıra, 1950 ABD yapımı her hayvandan bir çiftin gemiye doğru yürüdüğü betimlenen Nuh'un Gemisi'ni simgeleyen oyuncak da ilgi çekiyor.

Büyükşehir Belediyesinin müzenin kurulduğu sokağa yerleştirdiği birebir boyutlardaki saklambaç oynayan çocuklar ve Alaaddin'in Sihirli Lambası masalında yer alan figürler de müzeye renk katıyor.