İSTANBUL  - Türkiye'de 22 binden fazla böbrek, 600'den fazla kalp, 2 bin 200'den fazla karaciğer nakli bekleyen hasta bulunurken, kadavradan organ bağışının yeterli seviyelere ulaşmaması nedeniyle Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi'ndeki hasta sayısı her yıl artıyor.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbrek nakillerinin, "4. dereceye kadar yakınlardan, canlı vericiden/donörden" ve "beyin ölümü gerçekleşmiş kadavra donörden" gerçekleştirildiğini belirtti. 

Erk, kadavradan organ bağışının, hastanelerin yoğun bakım servislerinde beyin ölümü gerçekleşmiş hasta yakınlarının izniyle gerçekleştiğini,  hatırlattı.

"Beyin ölümü halen halk tarafından yeterince bilinmiyor"

Timur Erk, Türkiye'de organ bağışı sayısının milyonda 4 olduğuna dikkati çekerek, bu konuda en fazla yol alan İspanya'nın organ bağış sayısının milyonda 40 olduğunu kaydetti.

Sayının artırılması için çok geniş çalışmalar gerektiğini, organ bağışında bulunacak kişi veya ailelerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirmesinin yetmediğini dile getiren Erk, hastanelerdeki organ bağışı koordinatöründen beyin ölümü tespitini yapan doktora, adli yargı mensuplarından din görevlilerine kadar pek çok aktörün inançla ve istekle organ bağışına eğilmesi gerektiğini belirtti.