AMASYA - Amasya'nın Taşova ilçesinde, 7 aylık doğan ve kuvözde kalması gerekirken "ciğerleri gelişmemiş, ölecek" diye doktor tarafından eve gönderilen bedensel engelli Burak Önal, cefakar annesinin ilgisiyle 22 yıldır hayata tutunuyor.

Anne Nurgül Önal (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlu Burak'ı 22 yıl önce Amasya'da erken doğumla dünyaya getirdiğini anlattı.

Erken doğum olduğu için oğlunun belli bir süre kuvözde kalması gerektiğini ifade eden Önal, birkaç saat durduktan sonra doğumu yaptıran doktor tarafından kuvözden çıkarıldığını belirtti.

Doktorun, Burak'ın ciğerlerinin gelişmediğini belirterek "Kuvözde tutmamıza gerek yok. Ciğerleri gelişmemiş, ölecek. Nereye götürürseniz aynı şeyi söylerler. Alın evinize gidin" dediğini anlatan Gönül, bunun üzerine oğlunu kucağına alarak evlerine döndüklerini söyledi.

Gönül, eve getirdiklerinde oğlunun 2 ay hiç ağlamadığını dile getirerek, "7 aylık doğduğu için 9 ayı tamamladığı için herhalde iki aydan sonra biraz canlanmaya başladı ama biz engelli olduğunu, kafasını ve vücudunu tutamadığını 6 aylıkken anladık" dedi.

O günden bu yana oğlu Burak'ı doktorlara götürdüklerini ancak değişen bir şeyin olmadığını belirten Gönül, "Doktor 'ölecek' dedi ama ciğerleriyle bir alakası yokmuş. Oksijen çadırında geçirmesi gereken  süreyi dışarıda geçirmiş. Daha sonra oksijen yetersizliğinden bu şekilde olduğunu öğrendik. İğnesi yok, ilacı yok. Ankara'ya, Samsun'a gittik, hareketler falan yaptırdık ama ancak bu kadar gelişebildi" ifadesini kullandı.

"Hayatımız Burak'a göre ayarlı"

Gönül, 22 yıldır her şeyini Burak'a göre ayarladığını, her şeyiyle kendisinin ilgilendiğini anlatarak, bu süreçte eşinden de çok destek gördüğünü kaydetti.

Dört çocuk annesi Gönül, "Burak sonuçta ilk göz ağrım. Ben yediririm, ben içiririm. Hayatımızda öncelik onun. Ne iş yaparsak yapalım önce Burak'ın rahatını, sağlığını yüzünün gülmesini düşünüyoruz. Burak için 5 yıl Samsun'a gittim, geldim. Çok yakın bir yer değil. Sabah 8'de gidip akşam 6'da geliyordum. Ben yanında olmadan duramaz. En fazla 2 saat ayrı kalabiliyorum" diye konuştu.

Geride kalan 22 yılda her şeyi kabullendiğini ve Burak'ı bir engelli gibi görmediğini belirten Gönül, "O artık günlük hayatımda benim özel bir faaliyetim gibi. Millet başka bir gözle bakıyorlar ama ben engelli görmüyorum. O çok zor mesela. Bana göre bir şey yok ama sorulduğunda anlatmak çok acı veriyor" ifadelerini kullandı.

Gönül, Burak'ın ardından 3-4 yıl sonra tereddüt etmeden tekrar çocuk yaptıklarını, eşi ve kendisinin en büyük güvencesinin Burak'a destek olan diğer çocukları olduğunu sözlerine ekledi.