ANTALYA -  Ülkelerindeki savaştan kaçarak aileleriyle Türkiye'ye gelen ve Antalya'da derme çatma çadırlarda yaşayan Suriyeli çocuklar, yaşıtları gibi okula gitmek yerine günlerini yemek pişirebilecekleri ve ısınabilecekleri odunları bulmakla geçiriyor.

Antalya'da sayıları 20 bini bulduğu tahmin edilen Suriyeli sığınmacılar, tarım sektöründe iş bulabilmek umuduyla çoğunlukla Aksu ve Serik ilçelerinde tarım alanlarına yakın yerlerde çamurlu boş arsalara çadır kuruyorlar.

Elektrik ve suyun bulunmadığı, naylon ve brandadan kurulan çadırlarda hayata tutunmaya çalışan Suriyeli sığınmacılar, çevrede buldukları çalı çırpı ve çöpleri yakarak ısınma ihtiyaçlarını gideriyor. 

Özellikle geceleri nemli ve soğuk havada zor saatler geçiren sığınmacılar, kış döneminde yemekten sonra en çok soba ve yakacağa ihtiyaç duyuyor. Tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını gidermekte de güçlük çeken Suriyeliler, kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.

Suriyeli çocuklar da günlerini yaşıtları gibi okula gidip eğitim almak yerine yemek pişirebilecekleri ve ısınabilecekleri odun ve çalı çırpıları bulmakla geçiriyor.

"Savaş bittiğinde ülkemize döneceğiz"

Yaklaşık 70 akrabasıyla Suriye'nin kuzeyindeki Rakka kentinden geldiğini belirten 34 yaşındaki Ahmet Hamud, savaşta 2 kardeşini kaybettiğini, ailesini korumak için de Türkiye'ye sığındığını söyledi.

Ülkesinden 15 ay önce kaçtığını anlatan Hamud, şöyle devam etti:

"6 çocuğum ve eşimle yollara düştük. İki ay kadar Konya'da yaşadık, tarlalarda çapa yaptık. 13 aydır da Antalya'dayız. Savaş bittiğinde ülkemize döneceğiz. Mesleğim elektrik teknikerliği. Konya'da çapa yaptık, Antalya'da pamuk tarlalarında çalıştık. Pamuk sezonu bittiği için şu anda işsisiz. Yaşadığımız yeri görüyorsunuz, elimizden bir şey gelmiyor. Suriyeli olduğumuz için pek fazla iş de verilmiyor. Genelde çay ve ekmekle yaşamaya çalışıyoruz. İş yok, çocuklarımız için okul yok. Az da olsa gelen yardımlardan başka gıdamız yok. Yardım edenlere çok teşekkür ediyoruz."