ANKARA  - Başkentte,  Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ve Alkolizm ile Mücadele Federasyonu'nun (UBAM) yürüttüğü Narconon Programı ileuyuşturucu bağımlılığından kurtulmak isteyenlere, çeşitli yöntemlerle rehabilite uygulanıyor.

UBAM'ın uyuşturucu bağımlılığından tamamen kurtulmak isteyenler için yürüttüğü rehabilite yöntemi Narconon Programının Avrupa Başkanı Ugo Ferrando, AA muhabirine yaptığı açıklamada, programın tamamen temiz bir dünya için kurulan ilaçsız rehabilitasyon programı olduğunu belirterek, bunu Türkiye'de de UBAM ile bir ay önce uygulamaya başladıklarını belirtti.

İlaçsız olan programın 8 aşamadan oluştuğunu ve 6 ay sürdüğünü anlatan Ferrando, bu çerçevede öncelikle bağımlılara vitamin takviyesi yapıldığını, sonrasında detoksifikasyon, sauna, spor gibi eğitimlerin verildiğini söyledi. Ugo Ferrando şöyle konuştu:

"Çin, Güney Afrika, İsviçre, İtalya gibi 48 ülkede 270 rehabilitasyon merkezinde biz bu Narconon Programını uyguluyoruz. Sadece İtalya'da 47 yıl boyunca 50 binin üzerinde madde bağımlısını tamamen bağımlılıktan kurtardık. Ben 18 yaşında uyuşturucuya başladım, 23 yaşımda uyuşturucuyu bıraktım, 64 yaşındayım ve 41 yıldır uyuşturucuyu bırakmak isteyenlere yardım ediyorum. Uyuşturucuyu kimse merak etmesin, almasın, merak da etmesin, uyuşturucu onların merak ettiği kadar iyi bir şey değil. Avrupa ülkelerinde uyuşturucuya ortalama 15-16 yaşlarında başlıyorlar ve en az 4-5 yıl kadar kullanıyorlar."

Narconon Türkiye temsilciliğini yürüten UBAM Federasyonu Başkanı Dila Tezemir de "Yeni ek barınma ve yaşam merkezi açtık. Burada ilaçsız rehabilite yöntemiyle, yatılı olarak 13 kişiyi, ayaktan takip yöntemiyle de 9 kişiyi ilaçsız ve tamamen doğal yöntemlerle uyuşturucu bağımlılığından kurtardık. Avrupadan gelen uzmanların da hayata dair, zorlu süreç karşısında durabilmek için eğitim materyalleri var. Onlardan destek alıyoruz" dedi.

"Babam bundan dolayı öldü"

UBAM'da Narconon Programına katılarak, bağımlılıktan kurtulduğunu belirten V. Z. ise uyuşturucu kullanımına çok küçük yaşlarda başladığını söyledi. V.Z, yaşadıklarını şöyle aktardı:

"Uyuşturucuya başladığımda anaokulu çağındaydım. Babam bunu kullandığından, ticaretini de yapıyordu. Bu yüzden çok küçük yaşlarda başladım. 13 yaşında babamı kaybettikten sonra, lise yıllarında da bir çok zararlı maddeler kullandım. Buraya başvurmayı çare buldum. Türkiye'de gitmediğim yer kalmadı. Babam bundan dolayı öldü. Babamdan görüyordum, sürekli ne zaman görsem bu işi yapıyordu. UBAM sayesinde bu illetten kurtuldum, kendimi hiç bu kadar iyi hissetmiyordum. Burada ilaçsız yöntemle, ne güzel biraz önce futbol oynadık, burada bilardo oynuyoruz. Düzenli beslenme ve spor ile eğitim alıyoruz. Ben ticaretini yapmadığım halde bunun için 2 yıl cezaevinde yattım. Bundan sonra hayatımı bu illetten kurtulmak isteyenlere adayacağım."