Fatma Çelik

Mevlana'nın 742'inci vuslat yıl dönümü Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen programla Metris Ceza evinde kutlandı. Programda Metris Cezaevi'nde bulunan tutuklu ve hükümlüler, Mevlana'nın 742'inci vuslat yıl dönümü dolayısıyla tasavvuf müziği konseri verip, sema gösterisi yaptı. Metris Cezaevi'nde gerçekleşen programa, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Metris Cezaevi Müdürü Erol Özbulut ve Cezaevi Cumhuriyet Savcısı Fuat Arı ile tutuklu ve hükümlülerin yakınları katıldı. Programda babasına doğru koşan 1,5 yaşlarındaki bir bebeği babasının kucağına alması bir infaz koruma memuru tarafından engellenmesi acı vericiydi.Metris 2 No'lu T ve R Tipi Ceza ve İnfaz Kurumu'nda kalan tutuklu ve hükümlüler, Hz.Mevlana'nın 742'inci vuslat yıl dönümü dolayısıyla Esenler Belediyesi tarafından Türkiye'de tek olarak gerçekleştirilen Şeb-i Arus programında sahne aldılar. Cezaevi Cumhuriyet Savcısı Fuat Arı’nın açılış konuşmasının ardından, bir tutuklu tarafından okunan Necip Fazıl Kısakürek'in “Zindandan Mehmet’e mektup adlı şiiri mahkum yakınlarına duygulu anlar yaşattı. Program ceza evinde bulunan mahkumlardan oluşan koronun Kur-an'ı Kerim'in okunmasının hemen ardından tasavvuf müziği konseri verirken aileleri yine gözyaşlarını tutamadı. Programda son derece profesyonelce hazırlanmış olan sema grubu gösterisi tek kelimeyle muhteşemdi. Esenler Halk Eğitim Merkezi'nde çalışan usta öğretici Ekrem Çakır, gönüllü olarak katılan 25 mahkumla yaklaşık 3 aylık bir çalışma yaptıklarını belirterek "buradaki arkadaşlarda aşk, muhabbet, samimiyet ve Mevlana sevgisi bizde böyle bir çalışmayı gündeme getirdi" dedi. Çakır, mahkumlarla çalışırken Mevlevi üstadı Nevşehirli Abdullah babanın üslubu, kaide ve kuralları üzerine yetiştirmek kaydıyla, Hazreti Mevlana’nın 7 öğüdünü kaide kural alarak yola çıktık. “Allah sevgisinin, yaratılanı severiz yaratandan ötürü” ilkesinde ilerleyerek, Mevlevi Üstadı Nevşehirli Abdullah Baba’nın ”iyiliğe iyiliği her kişi yapar, iyiliğe kötülüğü şer kişi yapar, kötülüğe iyiliği her kişi yapar “sözünü dikkate alarak,  bütün zorlukları aştık dedi. Bir tutuklu yakını duygularını şöyle dile getirdi. Çocuğu ile birlikte eşini izlemeye geldiğini, bu programı düzenleyenlere teşekkür ettiğini söylerken kucağındaki 2 yaşında oğluna bakarak “ben eşimi burada değil evimizde, yanımızda görmek istiyorum. Dilerim bu hasret biter” derken ağlıyordu. Yine bir başka mahkum yakını şunları söyledi. “Eşim 3 aydır burada. Gelip gidiyorum ama dayanmak çok zor”. Kucağındaki 1,5 yaşındaki kızı ile gelen genç kadın,” nasıl dayanacağım bilemiyorum. Eşimin burada olmasına çok üzülüyorum ama elimden bir şey gelmiyor ve kahroluyorum. Ne yazıkki hayatımız zindan oldu” dedi.                                                                                                          
Metris Cezaevi'nde gerçekleşen programda, Sema gösterisinin ardından Esenler Kaymakam’ı Yüksel Ünal Sema gösterisinden çok etkilendiğini dile getirmek için dünyada ölümden başka her şey yalan diyoruz. Demek ki ölüm gerçekmiş. Biz bir vuslata doğru gidiyoruz.  Ben bugün onları izlerken adeta sarhoş oldum. Gönlünüzü sevgi ile doldurun ki bu vuslat yolunda ilerlerken beyniniz o yönde çalışsın. Mahkum kardeşlerimize, yakınlarına sabırlar diliyor ve hepinizi Allah’a emanet ediyorum dedi.
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu günün önemini belirten bir konuşma yaptı. Göksu,  Hz. Mevlana’nın 742’ci yıl dönümünü kutladığımız Vuslat aruz merasimini, bu sene Metris Ceza evinde 3’cüsünü düzenleyerek artık geleneksel hale getirdik. Katkısı olanlara ve emeği geçenlere teşekkürü bir borç biliriz dedi. İnsan hayatının ne kadar önemli olduğuna değinirken, Cenabı Allah bizi imtihanlara tabi tutarken, dileğim bizi sevdiklerimizle beraber, kötülerden ve kötülüklerden uzak, kendi sevgisi ve muhabbetiyle süren bir hayat nasip eylesin. Hz. Mevlana’ya rahmet, dua ve niyazda bulunuyorum dedi. Program belediye başkanı Mehmet Tevfik Göksu’nun mahkumlara çiçek takdim etti. Programın sona ermesiyle, mahkumların yakınları sahneye davet edilerek hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirildi. Hemen ardından mahkumlar ve aileleri ile birbirlerine sarılarak hasret giderdiler. Mahkumların çocuklarına sarılmaları ise unutulmayacak görüntülerdi.