KONYA - Konya'da çeşitli rahatsızlıklarına bağlı 17 kez ameliyat olan görme engelli ve diyaliz hastası Mustafa Dündar, çektiği sıkıntılara rağmen yaşama azmini hiç kaybetmedi. Dündar, "Markete gider gibi ameliyata gidiyorum" diyor.

Dört çocuk babası, şeker ve tansiyon hastası 60 yaşındaki Mustafa Dündar'ın 40 yaşından sonra çeşitli rahatsızlıkları ortaya çıkmaya başladı. Şeker hastalığına bağlı 7 kez göz ameliyatı olan Dündar'ın 17 yıl önce sağ gözü alındı.

Sol gözü de zamanla görme yetisini kaybeden ve yüzde 90 görme engelli olan Dündar, daha sonra sırasıyla 5 kez anjiyo, baypas, apandis, damar tıkanıklığı ve mide ameliyatı oldu. Yüz ve beyin felci de geçiren, bel fıtığından fizik tedavi gören, işitme kaybı yaşayan Dündar, 8 yıl önce de böbreklerinin çalışmadığını öğrendi.

Haftanın 3 günü dörder saat diyalize bağlanan Dündar, yaşam azmini ve hastalıklarla mücadelesini AA muhabiriyle paylaştı.

Dündar, damar tıkanıklığı ve çeşitli rahatsızlıklarına bağlı olarak böbrek nakli yapılamayacağını öğrendiğini ifade etti.

Çocuklarının ve eşinin desteğiyle ayakta durduğunu aktaran Dündar, dört kez yattığı yoğun bakımdan her seferinde başarıyla çıktığını vurguladı. Yaşamının zor olduğunu ancak hayata hiç küsmediğini anlatan Dündar, şunları kaydetti: 

"Durumumu sıkıntı yapmıyorum. 'Bugün yarın ameliyatın var' desinler hemen gider yatarım. Markete gider gibi ameliyata gidiyorum. Bana kolay geliyor. Halime çok şükür ayaktayım, geziyorum. Kişi hastalığıyla, derdiyle yaşamayı öğrenirse hayat kolay oluyor. Hayata küstüğünde o hayat çekilmez olur. Hastalıkla yaşamayı öğrendiğinde yaşam kolaylaşıyor. Kendine sıkıntı yaptığında çevreni üzüyorsun. Neşeli olmaya çalışıyorum."

Artık hastalığı kafaya takmıyor, üzülmüyor

Dündar, olumlu yaklaşımıyla her seferinde hayata tutunmasını bildiğini belirterek, "Bu pozitif tavrım hastalıkla iç içe yaşamayı öğrendiğimden mi yoksa çok hastalık yaşadığımdan mı bilemiyorum. Çok kafama takmıyorum, üzülmüyorum. Yiyecek ekmeğimiz varmış, yaşıyorum. Yoksa ayakta yürürken bile ölebilirim. Damarlarımın çoğu tıkalı, zor nefes alıp veriyorum ama yapacak bir şey yok. Artık anjiyo da riskli. Çok şükür yine de iyiyim. Dostlarımın arasındayım" diye konuştu.

Herkesi organ bağışına davet eden Dündar, başkalarına yapılan her nakilde kendisine yapılmış gibi mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Yaşama azmiyle herkese örnek gösteriliyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi diyaliz ünitesi doktorları, Dündar'ın 2009'da mide kanaması, işitme kaybı, beyin felci, yüz felci, boynundaki büyük damarlarında darlık ve safra kesesinde rahatsızlıklar yaşadığını dile getirdi.

Çeşitli tarihlerde anjiyo ve baypas olan hastanın en son 2013'te Ankara'da beş damarı kapandığı için ameliyata alındığını aktaran doktorlar, damarlarında tıkanıklık olan hasta için yine ameliyat kararı alındığını ancak masada kalma ihtimaline karşı toplanan heyetin durumu riskli gördüğü söyledi.

Doktorlar, küçüklü büyüklü bugüne kadar çok sayıda ameliyat geçiren Dündar'ın hastalığıyla yaşamayı çok iyi bildiği için pozitif bir insan olduğunu ve çevresine örnek gösterildiğini bildirdi.

Diyaliz ünitesindeki hastalar ise başından geçenlere ve çeşitli rahatsızlıklarına rağmen Dündar'ın sergilediği pozitif enerjinin, kendilerine de moral olduğuna dikkati çekti.