İSTANBUL

Yıldız Sarayı Müze Müdürü Ali İlker Tepeköy, sarayın Büyük Mabeyn Köşkü'nde gerçekleştirilen tüm restorasyon çalışmalarının, aslına uygun ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili kurumlarının denetiminde gerçekleştirildiğini dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i kabulünde kullanılan koltuklardaki hilal sembolüyle gündeme gelen köşke ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Tepeköy, söz konusu koltuklara "hilal" simgesinin sonradan eklendiği yönündeki iddialar konusunda, "Koltukların, Albülhamit döneminde çekilen fotoğraflarında, yani orjinalinde hilal sembolü mevcut" ifadelerini kullandı.

Tepeköy, 1909'da Sultan Abdülhamid tahttan indirildikten sonra Yıldız Sarayı'ndaki eşyaların tasfiyeye tabi tutularak, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtıldığını kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Bu eşyalar, bulundukları kurumlarda demirbaş olarak kullanıldığı için, süreç içinde kırılmış, kopmuş ya da koruma amacıyla esere yanlış uygulamalar yapılmış olabilir. Bu koltuklardaki hilallerin o dönem mevcut olmaması, süreç içerisinde kullanıma bağlı olarak kırıldığını düşündürüyor. Bizim için önemli olan, orijinaline uygun olarak tarihi belgelerde de görüldüğü haliyle restore etmekti. Koltuklar restore edildiğinde, hilal sembolleri de yine orjinaline uygun olarak eserlere uygulandı."

Ali İlker Tepeköy, köşkte, restorasyon, teşhir ve tanzim çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Aslında binanın fiziki anlamda restorasyon çalışmaları bitmişti. Eserlerin restorasyonu, avizeler ve eşyaların restorasyonu yapılarak, orijinaline uygun biçimde yerleştirildi. Restorasyon çalışmaları 2011'de başladı ve devam ediyor. Mevcut eşyalar temizleniyor, altındaki doku tespit ediliyor ve aslında orjinalliğinde değişen hiçbir şey yok" ifadelerini kullandı.