13 Temmuz 2012 20:30 (Son güncelleme 13 Temmuz 2012 20:31)

İSTANBUL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın katkılarıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ve çeşitli ülkelerden yaklaşık 100 bilim insanını bir araya getiren ''Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı''nda konuşan Çetinsaya, Türkiye'deki üniversite sisteminin son 30 yıllık hikayesine bakıldığında, dramatik bir değişimin içinden geçtiklerini belirterek, ''1982'de sadece 27 devlet üniversitemiz varken, 2012 yılı itibarıyla 103 devlet, 63 vakıf olmak üzere 166 üniversite sayısına ulaşmış bulunuyoruz. Sadece 10 yılda niceliksel olarak yaklaşık 2,5 katlık bir artış yaşadık'' dedi.
Çetinsaya, bu büyümenin hala devam ettiğini kaydederek, 75 milyonluk ve büyük bir genç nüfusa sahip bir ülkede bu sayıların bile yetersiz olduğunu aktardı.
Yüz yüze ve açıköğretim programlarında 4 milyon öğrencinin okuduğunu vurgulayan Çetinsaya, şunları kaydetti:
''Son 4 yıldır kontenjan kapasitemizi büyük ölçüde artırmamıza rağmen bu konuda hala katetmemiz gereken mesafeler var. Türkiye'nin genç nüfusunun yükseköğretime yönelik talebini makul şekilde karşılamamız için gereken kritik bir 10 yıla girmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki yıllar boyunca üniversite idarecilerinin, öğretim elemanlarının, sivil toplum kuruluşlarının, sanayinin ve öğrencilerin katılımcı ve yapıcı biçimde birlikte çalışacağı Türk üniversitelerini dünya ölçeğinde başarıya taşıyacağı bir ortamı hazırlamaya çalışıyoruz.''