Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 25 yıldır arıcılıkla uğraşan Erol Kurt, her yıl yüzlerce Karadeniz ırkı yerli kraliçe arı yetiştiriyor.

Ortacı köyünde ikamet eden 33 yaşındaki Kurt, yaptığı açıklamada, 7 yaşından bu yana babasından öğrendiği arıcılık mesleğini devam ettirdiğini söyledi.

Babasının, 2009 yılında "Oğlum ana arılara ben kıyamıyorum, sen öldür" lafından etkilenerek ana arı yetiştiriciliğine merak saldığını anlatan Kurt, "O süreçten sonra ana arıya bir sevdam oldu. Ana arıyı nasıl üretebilirim hesabına girdim. 2009'da katıldığım arıcılık seminerinin ardından öğrendiklerimi ve okuduklarımı uyguladım, çok şükür ana arı üretimine aynı yıl başladım." diye konuştu.

150 kraliçe arıdan 3 ton bal

Bal arılarının her birinin ana arı olabilme niteliğine sahip olduğunu, ana arı yetiştiriciliğinin arıların kaderini değiştirdiğini ifade eden Kurt, şunları söyledi:

"Ana arı üretimi kolay bir iş değil, profesyonellik gerektiren bir çalışmadır. Ana arılar, aşılanmış yumurta transferi yöntemiyle üretilmiştir. Bal arılarının kendi başına ana arı yapmasına müsaade etmeden, 'damızlık' diye tabir ettiğimiz bal ve polen verimi yüksek kolonilerden yumurta transferiyle hücrelere aktarıyoruz. Böylelikle kaliteli ana arı üretiminin ilk adımını atmış oluyoruz. Kovanlardaki ana arıları kendimiz belirliyor, huyunu ve verimini beğendiğimiz ırkların, larva transferiyle türünü devam ettiriyoruz."