İSTANBUL

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ (İGDAŞ), vatandaşları kış öncesinde baca ve kombi bakımlarını yaptırmaları konusunda uyardı.

İGDAŞ'tan yapılan açıklamada, kış bastırmadan baca temizliği, kombi, şofben, soba gibi yakıcı cihaz bakımlarının bir an önce yapılması önerildi.

Tüm fosil yakıtların kullanımında hassasiyet gösterilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, tatsız, renksiz, kokusuz olması nedeniyle "sessiz katil" diye tanımlanan karbonmonoksitin, yapısında karbon bulunan fosil yakıtlarda, tam yanmama nedeniyle ortaya çıkarak zehirlenmelere yol açabildiği hatırlatıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet Çevik, hava sıcaklıklarındaki düşüşle İstanbul'da kombilerin yavaş yavaş yanmaya başlayacağını belirtti.

İGDAŞ'ın kışa hazır olduğunu ifade eden Çevik, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

 "İstanbulluların, üzücü olaylarla karşılaşmamak için tedbir almaları, doğalgaz kullanımına geçmeden önce baca ve kombi bakımlarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Temel kurallara uygun kullanıldığında doğalgaz çok güvenli bir yakıttır. 16 bin 500 kilometrelik altyapı ağımızla İstanbul'un tamamına yakınına doğalgaz dağıtımını gerçekleştiriyoruz. İGDAŞ olarak kışa hazırız. 6 milyona yaklaşan abonemize doğalgazı güvenle ulaştırıyoruz. Şimdi İstanbulluların da temel güvenlik kurallarına uyup, düzenli yaptırmaları gereken bakım ve kontrolleri tamamlamaları gerekiyor."

Çevik, ortam havasını tamamlayan havalandırma menfezlerinin kapatılmış olması ve bacalar ile duman kanalında oluşan deformasyonların tespit edilip, sorunların yetkili kişilerce giderilmemesinin en büyük hataların başında geldiğini ifade etti.