ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Kış lastiği uygulamasına 1 Aralık 2014 itibariyle geçilecek. Bakanlığın aldığı tedbirlerle kış lastiği kullanım oranlarında 2,5 kat artış oldu" dedi.

Bakan Elvan, Bakanlık konferans salonunda düzenlenen Posta Hizmet Sağlayıcılar Yetki Belgesi Verilmesi Töreni'nin ardından soruları cevapladı.

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsayan zorunlu kış lastiği uygulamasına ilişkin soru üzerine Elvan, 1 Aralık 2014 itibariyle söz konusu uygulamanın başlayacağını ifade ederek, aldıkları tedbirler sayesinde le kış lastiği kullanım oranlarında 2,5 kat artış olduğunu söyledi.

Kış lastiği uygulamasının önemine anlatan Elvan, "Bu uygulamayla geçmiş yıllarda yaşanan tır, kamyon gibi büyük araçların kayarak yolu kapatma gibi olaylarını artık çok az görüyoruz. Bu da kış lastiğinin zorunlu hale getirilmesiyle bu seviyeye ulaştı. Dolayısıyla biz, yaptığımız uygulamadan dolayı memnunuz. Herhalde kullanıcılar ve vatandaşlar da memnundur"

"Ovit Tüneli'nde aksama olmayacak"

Ovit Tüneli'nde çalışmaların durdurulmasına ilişkin soruya da yanıtlayan Elvan, tünelin tamamlanmasına yönelik takvimde herhangi bir aksamanın söz konusu olmayacağını kaydetti.

Tünelde, gaz ölçüm cihazının eksik olduğunun tespit edilmesi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının geçici olarak çalışmaları durdurduğunu anımsatan Elvan, gaz ölçüm cihazının yüklenici firma tarafından temin edildiğini, cihazın tünele yerleştirilmesinin ardından çalışmalara devam edileceğini belirtti.

Elvan, tünelde, iş güvenlik müfettişlerinin yaptığı tespitlerdeki eksikliklerin de giderildiğini ifade etti.

"Sosyal medyaya karşı olmadık" 

Elvan, bir başka soru üzerine, yaptıkları altyapı yatırımlarıyla Türkiye'nin dünyada sosyal medyayı en fazla kullanan ülkelerin başında geldiğini söyledi. Sosyal medyaya hiçbir zaman karşı olmadıklarını anlatan Elvan, şöyle konuştu:

"Sosyal medyayı desteklemeye de devam edeceğiz. Sosyal medyayı kötü amaçlarla kullanmak isteyen kesimler bulunuyor. Çok sayıda sahte hesap var. İnsanlar gerçek kimliklerini saklayıp tehditler savurma, küfürler, hakaretler... Bunların hiçbirini kabul etmemiz mümkün değil. 6-7 Ekim tarihlerinde olan olayları hatırlayınız. O dönemde bazı terör örgütü grupları vatandaşları silahla sokağa çıkmaya davet etti. Askerimize, vatandaşlara saldırmayı teşvik etti. Bunları tasvip etmemiz mümkün değil."

Sosyal medyanın yararlı olduğunu, kullanılması ve geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Elvan, "Ama özellikle sahte hesap kullanan, ulusal güvenliğimizi tehdit eden, vatandaşları kışkırtan, ayrılıkçı yaklaşımlar içinde olanları da tasvip etmemiz mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Söz konusu hesapların IP numaralarını teknik olarak tespit etmenin mümkün olduğuna dikkati çeken Elvan, "Bundan sonraki süreçte mahkeme kararı alınması halinde bu IP adresleri neyse, ilgili mahkemeler tespit edip, bununla ilgili sanal alemde işlenen suç neyse gerçek alemde işlenmiş suç gibi yargı tarafından yerine getirilecek" dedi.

Konuyla ilgili mevcut düzenlemenin bulunduğunu anımsatan Elvan, "Bizim hassasiyetimiz özellikle sosyal medyayı kötü amaç için kullananlara yönelik" diye konuştu.

"Mahkeme kararları uygulanıyor"

Twitter yetkilileriyle görüşmelerin nasıl gittiği sorusuna Elvan, görüşmelerin sürdüğünü, önümüzdeki dönemde yeniden bir araya gelineceğini söyledi.

Elvan, Twitter yetkililerinin geçmişte olduğu gibi mahkeme kararlarını uygulamama gibi bir tutum içinde olmadığını belirtti.