ARTVİN - Artvin'de etkili olan soğuk hava ve kar yağışı, en çok kentin yüksek kesimlerindeki yaban hayvanlarını etkiledi.

Kentte adeta yaşamı felç eden kar yağışının ardından yüksek kesimlerdeki kayalık arazilerde yaşadığı bilinen yaban keçileri, yiyecek bulma umuduyla kent merkezine indi. Yaklaşık bir haftadır yaşam merkezlerinin yakınlarında görülen yaban keçileri, vatandaşların ilgi odağı oldu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut,  kış mevsimin ağır geçtiği Doğu Karadeniz'de yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanlarının yerleşim yerlerine inebileceğini belirtti.

Vatandaşları kaçak avlanma konusunda uyaran Bulut, özellikle yaban keçisi avının özel izinle ve av turizmi kapsamında yapılabildiğini, aksi takdirde avlanması durumunda 12 bin liradan başlayan para cezalarının söz konusu olduğunu bildirdi.

Koruma altında bulunan yaban keçilerinin daha çok kayalık arazileri tercih ettiğini anlatan Bulut, şöyle devam etti:

"Özellikle kışın ağır geçtiği bölgemizde yiyecek bulabilmek için yaban keçileri yerleşim yerlerine kadar inebiliyor. Kaçak avcılar özelikle gece projektör kullanarak avlanıyorlar ve her gördükleri parlayan göze ateş ediyorlar. Dolayısıyla hayvanın dişisi, erkeği, yavrusu ve hatta cinsi dahi gözetilmiyor. Bu da doğada daha büyük kayıplara sebep olmaktadır. Bu tarz avlanan bilinçsiz avcılar, bölge çok sarp yapıya sahip olduğundan vurdukları avların birçoğuna ulaşamamaktadır. Doğada yaralı halde kalan hayvanlar ise acı çekerek can veriyor."

Bulut, müdürlüklerine bağlı Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Gümüşhane'de, kar nedeniyle yem bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için doğaya 43 ton besi yemi, sakatat ve ot bırakılacağını da sözlerine ekledi.