ADANA (A.A) - Adana'da bir heykeltıraş, ''kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmeyeceksin'' sözünü eleştiren ilginç heykel grubuyla sokakta sergi açtı.
Heykeltıraş Bülent Harputlu, şehrin işlek yerlerinden Gazipaşa Bulvarı'ndaki Gazipaşa Parkı önündeki sokak sergisinin açılışında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde kadına şiddetle ilgi bir çalışmayı sergilemek istediğini söyledi.
Basında hemen her gün bir kadına uygulanan şiddetle ilgili haberlerin yer aldığını belirten Harputlu, 'Şiddetin her türüne karşıyız. Kadına şiddete zaten karşıyız. Yaşanan duruma duyarsız kalamazdım. Bir sanatçı duyarlılığıyla, ben de tepki vermek istedim'' dedi.
Kadına uygulanan fiziksel şiddetin durması kadar, şiddet içeren sözlerin de söylenmemesi gerektiğine inandığını belirten Harputlu, şöyle devam etti:
''Kadının karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin' söylemi nerede çıkmış bilmiyorum ama bu söze çok karşıyım. Ferhat Yılmaz Tiyatrosu katkısıyla, bu sözü eleştiren bir heykel çalışması yaptım. Türkiye'de kadına şiddeti, geçmişten gelen ve kimin söylediği belli olmayan bu tür sözlerin tetiklediğine inanıyorum. Kadına uygulanan fiziksel şiddete karşı olurken, şiddet içeren sözlere de karşı olmalıyız. Bu söz halen günümüzde kullanılıyor. Ben bu sözün literatürden çıkmasını diliyorum'' dedi.
Ressam Rojin Aktan da eserde güzel bir konuya değinildiğini ve güzel bir heykel ortaya çıktığını belirterek, ''Kadınlara yapılan şiddet net ve güzel şekilde anlatılmış. Konu çok iyi ifade edilmiş. Heykel yapımının başlangıç aşamasında da yanındaydım. Kadına yönelik çeşitli şiddetler var. Bunlardan birisi de psikolojik şiddet. Dünyanın her yerinde kadınlara şiddet uygulanıyor'' diye konuştu.
Sergiyi sokaktan geçerken gören Seyhan Ağba (60) ise heykeli çok beğendiğini ifade ederek, ''Çok hoş yapmışlar ve güzel ifade edilmiş. Ben eşimden şiddet görmedim. Ama çevremde oldu, olmaması mümkün değil, sürekli duyuyoruz'' dedi.
Elinde sopa olan bir erkek heykeli ile bir kadının karnında sıpa kafasıyla gösterildiği heykele, boya ile heykel görünümü verilmiş tiyatro sanatçısı eşlik ediyor.