GAZZE - İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar ve abluka, çilek üretimine de darbe vurdu.

Gazze'deki Tarım Bakanlığı Pazarlama Dairesi Müdürü Tahsin es-Sakka, İsrail'in saldırıları ve tarım arazilerini tahrip etmesi nedeniyle bir çok tarım faaliyetini etkilediğini belirterek, "Çilek ekili araziler, İsrail'in saldırıları ve tarım arazilerini tahrip etmesi nedeniyle 2007 yılında 2 bin 500 dönümken, şimdi 600 dönüme geriledi" dedi.

Gazzeli çilek üreticisi Macid Hamdune de İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği son saldırılar nedeniyle çilek fidesi ekiminde geç kalındığı, bunun da ürünün rekoltesini etkileyeceğini ifade ederek, "Çilek hasadına başladık ancak önceki yıllara göre bu yılki ürün verimliliğinde düşüş var. İsrail'in 51 gün süren son saldırıları her şeyi mahvetti, fide dikimini geciktirdi" diye konuştu.

Çileğin İsrail'in ihracatına izin verdiği sınırlı sayıdaki tarım ürünleri arasında yer aldığını aktaran Hamdune, ay başında Batı Şeria ve Avrupa'ya çilek göndermeye başladıklarını ancak bu konuda da endişeli olduklarını anlatarak, "İsrail, Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı kapatıp, ihracatı engelleyebilir" diye konuştu.

Hamdune, ürünlerini ihraç edememeleri halinde büyük zarara uğrayacaklarını da vurguladı.

Gazze Şeridi'ni 2006’dan beri hava, deniz ve karadan abluka altında tutan İsrail, tarım ürünlerinden çilek, salatalık, domates ve patlıcan gibi bazı ürünlerin ihracatına izin veriyor.

Filistin Tarım Bakanlığı, İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırıları nedeniyle tarım sektöründe 550 milyon dolar maddi kayıp yaşandığını açıklamıştı. Bakanlık, tarım sektöründe çalışanların yüzde 80'inin saldırıların ardından işlerini kaybettiklerini bildirmişti.