KUDÜS - Filistin ile Ürdün arasında bulunan ve İsrail tarafından "1967 Savaşı"ndan beri işgal atında tutulan Ürdün Vadisi'nde yaşayan bedeviler, son bir yıldır İsrail askerlerinin sık sık çadırlarını yıkması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor. İsrail askerleri, bedevilerin yaşadığı yerlere ani baskınlar düzenleyip, çadırlarını sökerek, bu şekilde bölge sakinlerinin göç etmesini sağlıyor.

Ayn el-Halve bölgesinde oturan çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 80 kişilik Kaabne ailesi de kısa bir süre önce İsrail askerleri tarafından çadırlarının yıkılması nedeniyle hayvanlarını alarak, yaşadıkları yerin daha ilerisindeki bir bölgeye göç etti. Burada çadır kuran Filistinli aile, İsrail askerlerinin yeniden gelip çadırlarını yıkmasından korkuyor.

AA muhabirine konuşan ailenin en yaşlı üyesi Salim Kaabne (67) oturdukları bölgede 10 yıldır yaşadıklarını belirtti.

Bölgede çocuklarından oluşan 5 ailenin yaşadığını ve kimseye bir zararlarının olmadığını ifade eden Kaabne, "İsrail askerleri kış ortasında gelip her şeyimizi yıkıp gitti. Çadırlarımızı bulundukları yerden söküp sonra da karşıdaki kuru nehir yatağına attı" dedi.

"Zor şartlarda yaşasalar da korktukları tek şey İsrail askerlerinin saldırıları"

Kurdukları derme çatma çadırlarda elektrik, ayrı bir banyo ve tuvaletten mahrum, oldukça ilkel şartlarda hayata tutunmaya çalışan Kaabne ailesinin dışında söz konusu vadide aynı durumda bir çok bedevi aile var. Hayvancılıkla geçinen ve ataerkil bir topluluk olan bedevilerde, kadınlar neredeyse yabancılarla hiç konuşmuyor. Bölgedeki kadınların bakışlarında, yaşadıkları korku ve geleneklerin etkisiyle utangaçlık dikkati çekiyor. Yöredeki çocuklar da buldukları plastikten oyuncaklar ve kırık dökük kaydıraklarla oynamaya çalışıyor.

Etraftaki koyun, keçi ve yeni doğmuş kuzuların sesi ile köpeklerin havlaması, Suriye sınırındaki Golan Tepeleri'ne doğru uzayıp giden Ürdün Vadisi'nin sessizliğini bozan tek şey. Yavaş yavaş havalar ısınmaya başlasa da vadi geceleri hala çok soğuk. Ancak derme çatma çadırlarda yaşayan bedeviler, soğuk gecelerini pek dert etmiyor. Onları korkutan tek şey, İsrail askerlerinin bir gece yarısı aniden gelip çadırlarını başlarına yıkması.