BURSA  - Faizlerdeki düşüş ve mevsimsel geçiş takvimine göre ilkbahara yaklaşılması, kış mevsiminde durgun bir dönem geçiren ikinci el otomobil satışlarını tetikledi.

Son günlerdeki hareketlilikten umutlanan ancak yükselen talebe karşılık "temiz araç" bulamamaktan yakınan ikinci el otomobil galericileri, ilkbahar ve yaz ayları için otomobil hayali kuranları, fiyatların artabileceği konusunda uyardı.

Bursa Oto Galericileri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve döviz kurlarındaki artışın etkisiyle 2014 yılı boyunca sıfır otomobiller karşısında fiyat cazibesini koruyan ikinci el araçların satışının, kış mevsiminde durma noktasına geldiğini hatırlattı.

Hazar, soğuk kış günlerinde kullanılmış otomobil piyasasının adeta "donduğunu" dile getirerek, tüketicilerin doğal olarak ısınma ve giyim gibi temel ihtiyaçlarındaki artışın etkisiyle araç sahibi olmayı ötelediğini belirtti.

Yılın ilk çeyreğinin böyle geçeceğini, hareketin nisan ayında başlayacağını tahmin ettiklerini ancak yanıldıklarını dile getiren Hazar, "Havalar ısınınca ikinci el piyasasına bahar erken geldi. Faizlerdeki düşüş de tüketiciyi cesaretlendirdi. Son günlerdeki hareketlilik sevindirici, umarım devamı gelir" dedi.

- "Fiyatlar artabilir" uyarısı

Hazar, yükselen talebe karşılık "temiz araç" bulamadıklarını, piyasada kilometresiyle oynanmış ya da kazası bulunan çok araç olduğunu ifade ederek, tüketicileri satın alacakları araçları iyi araştırmaları ve güvenilir yerlerden temin etmeleri konusunda uyardı.

İlkbahar ve yaz aylarında araç sahibi olmak isteyenleri, fiyatların artabileceği konusunda da uyaran Hazar, "İkinci el araba alma planı olanlara, bunu daha fazla ertelememelerini öneririm. Ellerini çabuk tutsunlar. Şu anda sattığımız araçlar, kış mevsiminden kalan araçlar. Yeni temin edeceğimiz arabaları pahalıya alacağımız için fiyatları da farklı, zamlı olacaktır" diye konuştu.   

- Talep, 20 bin liranın altındaki araçlara

Rasim Hazar, ikinci el otomobil piyasasında daha çok fiyatı 20 bin liranın altındaki araçlara talep olduğuna dikkati çekerek, özellikle 30 bin lira ve üzerindeki otomobilleri soranın pek olmadığını anlattı.

Tüketiciler için satın alacakları araçlarda ilk önceliğin fiyat olduğunu, bunu yakıt tasarrufunun izlediğini bildiren Hazar, genel olarak ekonomik araçların tercih nedeni olduğunu sözlerine ekledi.