BİTLİS

Karakovan balının merkezi olarak bilinen Bitlis'in Hizan ilçesinde, "ana arı" üretimine başlandı.

İlçede, arı sütünün ardından ana arı üretimine de başlayan Bal Üreticileri Birliği, yetiştirdikleri ana arıları, bölgedeki illere satarak ekonomiye kazandırmayı amaçlıyor.

Hizan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Seyithan Ekinci, AA muhabirine, arıcılığın merkezlerinden biri olan ilçede, bu potansiyeli ekonomiye kazandırmak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Ana arıların ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Ekinci, "Birliğimiz kurulmadan önce arıcılarımız dışa bağımlıydı. Bu nedenle kazandığımız paranın büyük bölümünü ilçede tutamıyorduk. Üretimden elde ettiğimiz geliri ilçede tutmak amacıyla ana arı üretimine başladık. Burada kalitesine ve ırkına göre, 4 çeşit ana arı üretiyoruz." diye konuştu.

"60 bin ana arı üretmeyi hedefliyoruz"
Arıcılara ana arı kovanları dağıtarak teknik eğitim verdiklerini anımsatan Ekinci, "Hizanlı arıcılar olarak ana arımızı ilk kez ilçede kendimiz yetiştiriyoruz. Demotilasyon merkezini kurduktan sonra Van ve Siirt ilerine ana arı satacağız. Hizanlı arıcılarımız için yılda yaklaşık 30 bin ana arı dışarıdan temin ediyorduk. Ana arıları 30 liraya satın alıyorduk. Yani yaklaşık 600 bin lira kaybımız vardı. Projeyi yaptıktan sonra 60 bin ana arı üretmeyi hedefliyoruz. 30 bin ana arıyı kendi arıcılarımıza, geri kalan 30 bin arıyı da Van ve Siirt'e satmayı hedefliyoruz." dedi.