ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı, hidroelektrik santral (HES) kurulan havzalarda doğal yapının bütünüyle korunması için bir proje başlattı.

Bitki örtüsünün yeniden ve eskisinden fazlasıyla tesisini öngören proje kapsamında, yaban hayatının korunması için balıklara su geçişi sağlayacak köprüler ve kara hayvanlarına üst geçitler kurulacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Trabzon Of Solaklı ve Rize İyidere vadisinde gerek HES gerekse de karayollarının çalışmalarından dolayı ortaya çıkan olumsuzlukların giderilmesi amacıyla pilot havza çalışması başlattı.

Pilot uygulamanın ardından ülke geneline yaygınlaştırılacak proje kapsamında öncelikli olarak Solaklı Vadisi ele alındı. Of-Çaykara arasındaki yaklaşık 20 kilometrelik güzergahta Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyeleriyle birlikte ''Solaklı Vadisi İyileştirme Projesi'' adı altında entegre bir çalışma başlatıldı.

Yaban hayvanlarının yaşam alanlarında oluşan izolasyon ve parçalanmayı önlemek için koridorlar ve tampon alanlar oluşturulacak, önemli yerlerde yaban hayvanlarının geçişi için uygun üst geçit, alt geçit veya menfezler yapılacak.