ANKARA - Orman ve Su İşleri BakanıVeysel Eroğlu, Congressium Ankara'da düzenlenen 1. Barajlar Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, su olmadan hayatı sürdürmenin mümkün olmadığına işarete ederek, şunları söyledi:

''Türkiye su zengini bir ülke değil. 643 milimetre ortamlama bir yağış var ama her yerde bu yağış olsa gene iyi ama bu yağış miktarı, bölgelere, mevsimlere hatta yıllara göre çok büyük değişiklikler gösteriyor. Dolayısıyla tek çare suyu biriktirmek. Suyu biriktirmezseniz Türkiye'de ne içme ne kullanma ne sanayi ne de sulama suyu verebilirsiniz. Su ihtiyacı yaz aylarında çok daha fazla.''

Yılda kullanılabilecek su miktarının 112 milyar metreküp olduğuna dikkati çeken Eroğlu, bunun yüzde 73'ünün sulamada kullanıldığını söyledi. Eroğlu, ''Türkiye'de barajları keyif için yapmıyoruz. Türkiye'de barajların yapılması zaruretten kaynaklanıyor. Biz de barajlar yapmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. 

60 milyar dolar yatırım

HES'lerin doğalgaz ithalini azaltacağını, cari açığı aşağıya çekeceğini dile getiren Eroğlu, ''Dünyada kriz varken, Türkiye'de kriz teğet geçmişse bunda HES'lerin çok büyük payı var. Şu anda 60 milyar dolar yatırım yapılması söz konusu. Şu anda 500 şantiyede özel sektör santral ve baraj yapıyor, engellemelere rağmen. Bizim ne yapıp yapıp önünü açmamız lazım'' diye konuştu.

Birkaç yıl önce Rusya doğalgaz vanalarını kapattığı zaman Türkiye'nin karanlıkta kalmasının
HES'lerle önlendiğini belirten Eroğlu, sivil toplum kuruluşları adına hareket eden bazı kişilerin HES'leri engellemek istediğini söyledi. Sivil toplum kuruluşlarının yanlış yönlendirmelerine karşı halkın aydınlatılması gerektiğini ifade eden Eroğlu, ''Gidiyorlar, Rize'de, 'HES'ten çıkan su zehirli. Sizin çay bahçelerinizi kurutacak' diyorlar. Böyle bir şey var mı?'' dedi.