BURSA

Bursa'da hayvansever olarak tanınan bir kadına, sokakta bulduğu 30 kediyi "havasız, susuz ve aç bıraktığı" gerekçesiyle Orman ve Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü Bursa Şube Müdürlüğü tarafından, Hayvanları Koruma Kanunu'na göre 9 bin 80 lira ceza kesildiği ve kedilere el konulduğu ortaya çıktı.

Orman ve Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü Bursa Şube Müdürlüğü 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uygulama sorumlusu Nihal Bilgici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004 yılında yürürlüğe giren kanunun hayvanları her şekilde koruyarak, onların yaşam refahını yükselttiğini söyledi.

Hayvanlara eziyet etmenin, onlara fiili davranışlarda bulunmakla sınırlı olmadığını belirten Bilgici, şöyle konuştu:

"Kanun kapsamında hayvanlara eziyet etme, kasıtlı olarak kötü davranma, dövme, işkence yapma, hem fiziksel, hem psikolojik acı çektirmeleri bunların hepsi yasak olup, bunları yapanlar hakkında işlemler yapıyoruz. Kasıtlı olarak hayvanlara kötü davranmak, aşırı soğukta, sıcakta bırakmak ceza kapsamına giriyor. Bir köpeğe yemini suyunu vermek, bunu yapanın o köpeğe çok iyi baktığı anlamına gelmez. Bu hayvanların ekolojik ihtiyaçları var. Köpeği 24 saat güneşin altında bırakmak hayvana işkencedir. Böyle durumlarda biz devreye giriyoruz. Bize gelen bu doğrultudaki şikayetleri değerlendirip yerinde kontrol ederek, gerekli ceza ve idari cezaları veriyoruz. Hayvanlara cerrahi müdahalelerde bulunmak yasak. Kesmek, biçmek gibi yaşamlarına son vermek kesinlikle yasak."

30 kediyi evine alan kadına 9 bin 80 lira ceza

Bölgelerinde geçen yıl hayvana eziyet edildiği yönünde 100 şikayet geldiğini vurgulayan Nihal Bilgici, bunların bazılarının asılsız çıkabildiğini, ancak önemli çoğunluğuna uyarı ve işlem yapıldığını anlattı.

İdari ceza uygulananların da olduğunu dile getiren Bilgici, idari ceza olarak 2015’te yazdıkları ceza miktarının 177 bin 500 lira olduğunu aktardı.

Bursa'da 2014'te ilginç bir durum yaşandığını da dile getiren Nihal Bilgici, "Hayvansever olduğuna inandığımız bir kadın, sokakta bulduğu kedileri evinde barındırarak onları hapsetmişti. Bu kedileri odalara kilitlemişti. Havasız, susuz bir şekildeydiler. Aç bırakılmışlardı. Buradaki 30 kediye el koyduk ve kadına 9 bin 80 lira ceza yazdık" dedi.