İZMİR

Oğlunun tedavisi için geldiği İzmir'de, hastanede Türkçe öğrenen Suriyeli anne, savaştan kaçan yurttaşlarına yapılan yardımlara aracılık ediyor.

Nötrofil düşüklüğü tanısı nedeniyle ilik nakli gereken 9 yaşındaki oğlu Abidin Mustafa için 2003 yılında Şam'dan İzmir'e gelen Suriyeli Şiraz Bekir, İzmir Valiliğinin desteğiyle tedaviye başladıklarını anlattı. Bu süreçte 5 yaşındaki kızı Cena ile oğlunun doku örneklerinin uyumlu olduğunun saptandığını belirten Bekir, 2014 yılı Mayıs ayında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde operasyonun yapıldığını söyledi.

Kızı Cena'nın küçük olması nedeniyle endişelendiğini ama ameliyatların başarılı geçtiğini ifade eden Bekir, oğlunun operasyon sonrası iyileştiğini ve okula gitmeye başladığını kaydetti.

Türkiye'ye geldiği ilk günlerde dil sorunu yaşadığını, özellikle hastanede doktor ve hemşirelerle iletişim kuramamanın büyük sıkıntı oluşturduğunu vurgulayan Bekir, "Türkçe öğrenmem konusunda hemşire ve doktorların büyük desteğini gördüm. Hemşireler beni çağırıp defter kalem getirmemi söylediler, bana harfleri öğrettiler. Hiç Türkçe kelime bilmiyordum, her gün beş kelime öğrendim. Bu şekilde kısa sürede Türkçe öğrendim" dedi.

Oğlu Abidin'in iyileşmesine rağmen kontrollerinin devam etmesi ve ülkelerindeki istikrarsız ortam nedeniyle İzmir'e yerleşme kararı aldıklarını dile getiren Bekir, eşinin inşaat işçiliği yaptığını, kendisinin de evde kuaförlük hizmeti verdiğini belirtti.

Bekir, İzmir'deki ilk yıllarında hiç eşyasının olmadığını, bu aşamada tanıştığı hayırseverlerin büyük yardımını gördüğünü anlatan Şiraz Bekir, Suriyeli sığınmacılara yardım etmek isteyenlerin dil konusunda sorun yaşadığına dikkati çekti.

Bu sorun nedeniyle hayırseverlerle Suriyeliler arasında köprü oluşturma konusunda kendisini sorumlu hissettiğinin altını çizen Bekir, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye ilk geldiğimde ben de muhtaç durumdaydım. Yeni gelenlerin neler hissettiğini biliyorum. Elimden onlar için tercümanlık yapmak geliyor, ben de bunu yapıyorum. Hayırseverlerden Ramazan Güzel ile birlikte Suriyeli aileleri geziyoruz. Ailelerin ihtiyaçlarını listeliyoruz. Bunları hayırseverlere ulaştırıyoruz. Allah Türk milletinden razı olsun, çok yardım ediyorlar. Türk milleti çok merhametli bir millet o yüzden çok sevdim."