TEKSAS/IRVING – ABD'nin Teksas eyaletinde kendi icadı olan saati öğretmenine göstermek için götürdüğü okulda polisler tarafından kelepçelenerek gözaltına alınan 14 yaşındaki Müslüman öğrenci Ahmed Muhammed, "Gözaltına alındığımda korkmuştum ama dünyanın dört bir yanından gelen destek mesajları sayesinde artık korkmuyorum. Aslında onların benden korktuğunu hissediyorum" dedi.

Ahmed Muhammed, Teksas'ın Irving kentinde bulunan evindeki odasında AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Öğrenim gördüğü MacArthur Lisesi yönetimi ve Irving polisiyle ilgili konuşan Muhammed, bomba sanılan icadı nedeniyle gözaltına alındığı sırada ailesini aramak istediğini, ancak buna izin verilmediğini söyledi.

Ahmed Muhammed, avukat talebinde bulunduğunda da "Bunun için yaşın küçük" cevabını aldığını ifade ederek, "Azınlık da olsalar insanların bir takım haklarının bulunduğunu ve kendisine yapılan muamelenin, insan haklarının ihlali olduğunu" dile getirdi. 

Bir daha MacArthur Lisesi'ne gitmek istemiyor

Muhammed, gözaltına alındığı sırada neler hissettiğine ilişkin, "Gözaltına alındığımda korkmuştum ama dünyanın dört bir yanından gelen destek mesajları sayesinde artık korkmuyorum. Aslında onların benden korktuğunu hissediyorum" diyerek, sadece islamofobinin değil aynı zamanda ırkçılığın sona ermesini ümit ettiğini kaydetti. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın daveti üzerine yakında Beyaz Saray'ı ziyaret edeceğini de ifade eden Muhammed, yaşadıklarından sonra MacArthur Lisesi'ne kesinlikle dönmeyi düşünmediğini, lise öğrenimini ABD'de yaygın bir uygulama olan "Evden Okul" sistemiyle sürdürmeyi istediğini söyledi. 

Beslenme ve uyku düzeni bozulduğu için geçici süre bir yakınının evinde kalan ve bitkin olduğu gözlenen Ahmed Muhammed, destekçilerine de "Başaramayacağınızı söyleyenlere hatalı olduklarını, başararak ispatlayabilirsiniz. Derinin renginin, dininin ya da ırkının kendin olmanı engellemesine izin verme. Bu beni durduramayacak. Bu benim ilk icadım değildi, son da olmayacak" mesajını verdi.

"Polisin saatle bombayı ayırt edememesi gülünç"

Ahmed'in babası Muhammed el Hasan Muhammed de AA muhabirine oğlunun çok başarılı ve zeki bir öğrenci olduğunu anlattı.

Muhammed Ahmed'in boş zamanlarını odasında çeşitli cihazlar geliştirerek değerlendirdiğini belirten baba, şunları söyledi:

"Ahmed evde yaptığı saati, fikir ve tavsiye almak için öğretmenine göstermek amacıyla okula götürdü. Fakat saati gören bir başka öğretmen, icadını incelemek istediğini, okul bitiminde kendisinden alabileceğini söyleyerek Ahmed'i sınıfına gönderdi. Başına gelenin bir tuzak olduğunu bilmeyen oğlum ders ortasında polisler tarafından kelepçelenerek gözaltına alındı. Polisin bir saat ile bombayı birbirinden ayırt edememesi gülünç bir olay." 

Oğlunun icadı, gerçek bir bomba olsaydı polisin okulu boşaltması gerekeceğini de vurgulayan baba Muhammed, polislerin, oğlunun icadının saat olduğunu bilmelerine rağmen adının Ahmed Muhammed olması nedeniyle durumu farklı bir yere çekmeye çalıştıklarını savundu. 

Baba Muhammed el Hasan Muhammed, icadının bomba olduğunu kabul etmeyen Ahmed'in polise yardımcı olmamakla suçlandığına da dikkati çekerek, yaşananların temelinde islamofobinin yattığını söyledi. Okulu yerine Irving Polis Merkezi'nden gelen bir telefonla oğlunun gözaltında tutulduğunu öğrenen Muhammed el Hasan Muhammed, polisin karakolda kendisine de Ahmed'in yaptığı saatin bomba olduğunu kabul etmesi yönünde baskı yaptığını, saatin ve oğlunun bazı eşyalarının polis tarafından alıkonulduğunu kaydetti.