KAYSERİ - Yetiştirdiği göklerin cesur yürekleri paraşütçü komandolarla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücüne güç katan Hava İndirme Taburu'na ait görüntüler, AA'nın foto muhabirlerinin gözünden ''Ocak-Mehmetçiğin Dünyası'' serginde sunuldu.

Türkiye'de ilk ve tek olan, yetiştirdiği paraşütçü komandolarla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücüne güç katan Hava İndirme Taburu'nda, sağlık kontrolü ve spor testlerinden geçen askerler, 3 hafta sürecek zorlu eğitime alınıyor.

Paraşütçülere ilk hafta, asılı kolon, kayar telden kum havuzuna atlama, kum havuzunda takla atma, kuleden atlama ve paraşüt kuşanma konularında yer eğitimi veriliyor.

T-16 askeri paraşütü ile statik kapı çıkış pozisyonunu uygulayabilen askerler, navigatör safhasında da başarılı olduktan sonra statiksiz olarak navigatör paraşütüyle kuleden atlayış yapıyor.

Kubbe, açma torbası, paraşüt çantası, kuşam tertibatı, otomatik kilit olmak üzere 5 bölümden oluşan paraşütlerin katlanması da titizlikle yapılıyor.

Paraşütçü komandolar, atlayıştan önce spor yaparak fiziksel anlamda kendilerini hazır hissettikten sonra paraşütlerini kuşanıp, uçağa biniyor.

Emniyetli çıkış için uçaktan atlayış sırasındaki pozisyonlarını kontrol eden paraşütçüler, C-130 ve C-160 nakliye uçakları ile 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'ndan havalanıp, Erciyes Dağı yakınlarında bir bölgeye, 1250 fitten (450 metre) statik, 10 bin fitten de (3000 metre) serbest atlayış yapıyor.

Türk harp tarihinin ilk  hava indirme harekatı

1. Komando Tugayı Hava İndirme Taburu, Türk harp tarihinin ilk  hava indirme harekatında da görev aldı. 1974'deki Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan paraşütçü komandolar, harekatın başarılı olmasında büyük rol oynadı. Hava İndirme Taburu, harekatta 76 askerini şehit verdi.