İSTANBUL

İstanbul Sağlık Müdürü Selami Albayrak, birçok bitkisel ürün için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından "gıda takviyesi" adı altında ruhsat alındığını ancak bu ürünlerin ilaçmış gibi sunulduğunu belirterek, "bu ürünlerin hastalıklar için iyileştirici etkisinin bulunmadığını, bu konuda medya kullanılarak halkın yanıltıldığını" bildirdi. 

Albayrak, gıda takviyesi ürünlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Çeşitli internet sitelerinde ve televizyon kanallarında birçok bitkisel ürün için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından "gıda takviyesi" adı altında ruhsat alındığına ancak bu ürünlerin ilaçmış gibi sunulduğuna dikkati çeken Albayrak, şu bilgileri verdi:

"Bazen 'Sağlık Bakanlığından izin alınmıştır' şeklinde aslı olmayan ifadeler de kullanılmaktadır. Sağlığa ve hastalıkların tedavisine katkıda bulunduğuna dair hiçbir kanıtı olmayan bu ürünler, halk sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır. Halbuki, Sağlık Bakanlığından onaylı ve endikasyona sahip olduğu belirtilen ürünler ilaç olarak ifade edilmektedir. Unutulmamalıdır ki ilaçlar, yalnızca eczanelerden temin edilebilir.

Bu ürünlerin hastalıklar için iyileştirici etkilerinin bulunmadığı, bu konuda medya kullanılarak halkın yanıltıldığı kurumumuzca müşahede edilmektedir. Bu bir suçtur. Kanıta dayalı olmayan ve halkın sağlığını istismar ederek, ticari kazanç sağlayan bu ürünlere karşı yasal zeminde mücadelemiz sürecektir."