GAZZE - Filistinli Nermin ed-Dimyati (28), yaşadığı Gazze Şeridi’ndeki imkansızlıklara rağmen moda tasarımcısı olmayı başardı.

İsrail ablukası nedeniyle ürün girişinin kısıtlanması, günde 8 saatlik elektrik kesintisi yaşanması, yurt dışına giriş çıkıştaki engellemeler, eğitim kurumları ve kurslardaki yetersizlik gibi nedenler Gazze'deki gelişimi yavaşlatıyor.

AA muhabirine konuşan Dimyati, "İsrail ablukası, birbiri ardına gelen savaşların getirdiği imkansızlıklara rağmen Gazze Şeridi'ndeki ilk moda tasarımcısı olmayı başardım" dedi.

Dimyati, yaşanan zorlu yoksulluk ve işsizliğe rağmen moda tasarımcısı olabildiğini vurgulayarak, Gazze Şeridi'nde kıyafet tasarımıyla ilgili eğitim kurumlarının yetersiz olduğunu, kendisinin de Youtube'dan izlediği görüntülerle ve uzaktan eğitim yoluyla mesleğine ilişkin teknikleri öğrendiğini kaydetti.

Kendisini moda tasarımcılığına ulaştıran süreci anlatan Dimyati, şunları söyledi:

" Moda tasarımcılığını çocukluğumdan beri seviyorum. Televizyon ve internette nasıl tasarım yapıldığına dair programları seyrederdim. Büyüdüğümde de modayla ilgili tüm yeni gelişmeleri takibe devam ettim. İlerleyen dönemde kendime özel kıyafetler tasarladım. Tasarımlarım arkadaşlarım, akrabalar ve yaşıtlarım arasında büyük beğeni topladı. Bu aşamadan sonra kendimi geliştirmeye karar verdim.Gazze Şeridi'ndeki bir merkezde 1 yıl eğitim aldıktan sonra kendi atölyemi açtım."

Uluslararası çapta en iyi moda tasarımcıları arasında yer alma hayalini gerçekleştirebilmeyi umut ettiğini söyleyen Dimyati, tasarımlarının tamamıyla yeni parçalardan oluştuğunu, dünyadaki yeni akımları ve moda alanındaki tüm yenilikleri takip ettiğini dile getirdi.

Dimyati, "Tasarımlarım özellikle tesettürlü kadınlar olmak üzere, herkese uygun. Tasarımlarıma yönelik ilgi artarak devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Moda tasarımının kolay bir iş olmadığını, renk ve kumaş seçiminden, kesime kadar çok büyük bir özen istediğini anlatan Dimyati, son dönemde kendi tasarımlarından oluşan bir sergi açtığını ve genç kızlar arasında büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Dimyati, uzun süreli elektrik kesintileri nedeniyle düzenli çalışma saatleri olmadığını, bunun da kendisini çok yorduğunu kaydetti.

Yaklaşık 1,9 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'ndeki tek elektrik santralinin 2006 yılında vurulmasının ardından bölgede uzun süreli elektrik kesintileri yaşanmaya başladı. Gazze Şeridi'nde halen günlük 8 saat elektrik kesintisi yaşanıyor, halk hayatını bu duruma göre düzenlemek zorunda kalıyor. Elektrik kesintisi, santral için gerekli yakıtın olmadığı dönemlerde daha da uzuyor.

İsrail, 2006 yılında yapılan demokratik seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Gazze Şeridi'ne havadan, karadan ve denizden abluka uygulamaya başlamıştı.