KUDÜS - Kudüs'ün sur içinde kalan bölümü Eski Şehir'de temizlik fırçası imalathanesinde çalışan görme engelli Filistinliler, zor şartlar altında hayata tutunma mücadelesi veriyor. 

Kudüs'te Şam Kapısı'ndan ilerleyerek Via Dolarosa'yı (Meşakkat Yolu) takip edenler, dar sokak içinde yolun sağında bir fırça atölyesi ile karşılaşıyor. "Arap Körler Enstitüsü Fırça Atölyesi" yazılı kapıdan girildiğinde, görme engelli Filistinliler tarafından imal edilen birbirinden güzek onlarca fırça göze çarpıyor. 

Toplam 12 kişinin çalıştığı atölyeye her gün kendi imkanları ile gelen görme engelli Filistinlilerin hikayeleri içler acıtırken, takdire şayan mücadeleleri de insanın onlara olan saygısını artırıyor.

Ürettikleri fırça başına 4 Şekel (yaklaşık 2 TL) kazanan görme engelli Filistinliler yaklaşık günde 40 fırça imal ediyor.

Fırça imalatında düzenli bir iş bölümü var. Ahşap kısmı yine aynı atölye içinde önceden hazırlanan fırçaların liften kısmının elle montesini Samir Şabata adında Filistinli yapıyor. Fırçaların ahşap kısımlarına lifleri tek tek büyük bir dikkatle geçiren Şabata 46 yaşında. 9 yaşında geçirdiği bir hastalık nedniyle kör olmuş. 6 çocuğu var. Beytüllahim’den her gün tek başına kimsenin yardımı olmadan İsrail kontrol noktasını geçip dolmuş ve otobüslerle işe gelip gidiyor.

Fırçalara lif geçirme işlemini yapan bir başka Filistinli Münir Şahin’in hikayesi daha da çok can yakıyor. 19 yaşında Mescid-i Aksa’ya namaz kılmaya gittiği bir gün İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu başının yan tarafından giren bir kurşunla iki gözü kör kalmış. Şimdi 43 yaşında o da burada çalışıyor ve Ramallah’dan her gün buraya gelip fırça imal ederek geçimini sağlamaya çalışıyor.

Diğer bir Filistinli Tahir Avde ise hazırlanan fırçaların liflerini keski makinesinde keserek fırçanın liflerinin aynı boyda olmasını sağlıyor. Sanki görürcesine büyük bir maharetle işini yapan Avde de, 9 yaşında geçirdiği bir hastalık sonucu dünyası kararmış.

Dernek başkanı Cundi: "Türk dostlarımıza bizden selam söyleyin"

Görme engelli Filistinlilerin başında yine görme özürlü dernek başkanı Sabir Cundi bulunuyor. Türkleri çok sevdiklerini söyleyen Cundi, yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle anlatıyor:

“Yaptığımız fırçaları Filistinlilere satıyoruz. Ancak fırçalara taktığımız Meksika’dan ithal gelen liflerden bir aylık stokumuz kaldı. Kilosu 5 dolar olan lifimiz bitince üretimimiz duracak. Yeni lif alacak paramız yok, lütfen çözüm bulmamıza yardım edin.”

Türkleri çok sevdiklerini söyleyen Cundi, atölyelerinin sembolik bir kirası olduğunu, buna rağmen giderlerini fırça imalatı ile zor karşıladıklarını da sözlerine eklerken "Türk dostlarımıza bizden selam söyleyin" diyor.

1932 yılında kurulmuş Arap Körler Derneğine bağlı olarak faaliyet gösteren, 12 kişinin çalıştığı atölyede tüm çalışanlar çeşitli nedenlerle her gün düzenli olarak işe gelip gitme imkânı da bulamıyor.