Cumhuriyet tarihinin en önemli sembollerinden biri olan kağıt fabrikası, Türkiyenin hafızası olmaya devam ediyor. Kocaeliden Türkiyeye herkesin hayatında iz bırakan fabrika,  Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin endüstriyel mirası koruma projesi kapsamında müzeye dönüştürüldü. Kocaelide nesilleri büyüten fabrika şimdi geçmişin hikâyesini geleceğe taşıyor.

Ömrünü tamamlamasının ardından firmanın yeniden doğuşu için beklenen karar 2005 yılında verildi. SEKA arazisi Kocaeli halkına armağan edildi. Bu büyük değeri korumaya karar veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; yeniliğin yolunu açan ve tarihe sahip çıkan Endüstriyel Dönüşüm Projesini hayata geçirdi. Eski SEKA fabrikası bugün bilimin, teknolojinin ve öğrenmenin merkezi haline geldi. İlk olarak Kocaeli Bilim Merkezi, 7den 70e tüm bilim tutkunlarına kapılarını açtı. Şimdi sıra Kâğıt Müzesine geldi. SEKAnın ilk açıldığı yıldan tam 80 yıl sonra bu kez kapılar Türkiyenin hafızasına açtı.

 

 

Tarihi geleceğe taşıyan sayfalar gençlerin ellerinden çıkıyor

SEKA Kâğıt Müzesinin içerisinde geleneksel yöntemle kâğıt yapma atölyeleri, ebru gibi kâğıt sanatlarına ilişkin atölye ve sergiler yer alıyor. Müze içerisinde düzenlenecek olan atölye çalışmaları sayesinde çocuklar kâğıt ile nelerin yapılabileceğini görebilecek ve kâğıdın oluşum süreçlerine tanıklık etme şansı yakalayabilecekler. Ayrıca müzede özel olarak ayrılan etkinlik bölümüyle El yapımı Kâğıt Atölyesinde kendi kâğıdını yapabilecek, Origami, Kirigami, Kâğıt Boyama, Hüsn-i Hat, Minyatür, Tezhip ve Ebru gibi kağıt sanatları ile buluşabilecekler.

Müzede neler var?

12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 19 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeliden Türkiyeye yayılan kâğıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izleyebilecek.

SEKA ruhunu taşıyan ve bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan tüm makina ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinası da sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi.

Korunan makinalar içerisinde en önemli olanı 1936 yılında açılan SEKA 1inci Kâğıt Fabrikası’na ait 2 nolu Kâğıt Makinası’dır. Bu makinenin en önemli özelliği, fabrikanın kurulduğu günden kapandığı güne kadar 70 yıl boyunca hiç durdurulmadan sürekli olarak çalışmış olmasıdır.

 

SEKA Kâğıt Müzesi 4 kattan oluşuyor. Bodrum kattaki salonda SEKAda sosyal yaşam anlatılıyor. Zemin Katta; Kâğıt Müzesi Geçiş Holü, Karşılama Salonu, Türbin (Enerji motoru) Dairesi, Şlayfer (Parçalama) Salonları, Güç Santrali, Doğu Galerisi, Hamur Deposu, Hamur Temizleme, Kâğıt Makinesi Salonu, Mehmed Ali Kâğıtçı Anı Salonu, Güney Galerisi, Süreli Sergi Salonu ve Kâğıt Bitkileri Bahçesi olmak üzere toplamda 13 salon var. 1. katta Hamur Hazırlama Salonu, Matbaa Salonu olarak 2 salon bulunuyor. 2. katta ise Dekantasyon (Çökertme) Kuleleri ve Teksif (Elekleme) Dairesi

Müzede bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra sergilenecek örnekler, on binlerce fotoğraf, belge ve objenin içinden titizlikle seçildi. Sergide, Roma Dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor. Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Ayrıca, müze arşiv ve koleksiyonuna online olarak erişim sağlanabiliyor.

 

Kısa tarihçesi:

14 Ağustos 1934 İzmit Kâğıt Fabrikası’nın temeli atıldı.

18 Nisan 1936 Cumhuriyet Döneminin ilk kâğıdı üretildi.

06 Kasım 1936 İzmit Kâğıt Fabrikası’nın açılışı yapıldı.

10 Mart 2005 SEKA, Kocaeli Büyükşehir Belediyesine devredildi.

19 Kasım 2006 SEKAPARK açıldı.

18 Nisan 2015 Kocaeli Bilim Merkezi açıldı.

06 Kasım 2016 SEKA Kâğıt Müzesi açıldı.

 

 

Haber: Elif Günay