ERZURUM - Osmanlı Devleti'nde padişah ve sultanların sofralarını süsleyen kadayıf dolması, ramazanda en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Erzurum'da tatlı ustaları, talepleri karşılayabilmek için en yoğun mesailerini yaşıyor.

Kentte ramazanda zengin fakir herkesin sofrasında yerini alan ve damaklarda ayrı bir lezzet bırakan kadayıf dolması, hummalı hazırlıklar sonucu sofralara uzanıyor. Un ve su karışımıyla elde edilen ve büyük saclarda pişirilen kadayıflar, tel tel açıldıktan sonra içerisine ceviz konuyor.

Dolma şekli verilen kadayıflar, yumurtaya batırıldıktan sonra ısıtılan yağda pişirilerek, ballı şuruba batırılıyor. İsteğe göre fındıklı, fıstıklı servis edilen ve  tok tuttuğu bilinen kadayıf dolması, hem iftarda hem de sahurda tüketiliyor.

Erzurum başta olmak üzere Türkiye genelinden farklı illerden gelen talebi de karşılayabilmek için hummalı çalışmalar yürüten kadayıfçı ve tatlıcılar, ramazan dolasıyla yoğun mesai harcıyor. Sabah erken saatlerde kadayıfları sarmaya başlayan ustalar, gece geç saatlere kadar çalışmaları yürütüyor.

Tatlıcılarda Kerim Tozoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 gün önceden stok yapmaya başladıklarını belirterek, ramazanda işlerinin çok yoğun olduğunu, talepleri zaman zaman karşılamakta güçlük çektiklerini söyledi.

"Günlük en az 150 kilo kadayıf sarıyoruz"

Kadayıf dolmasının eskiden padişahların, sultanların sofrasını süslediğini anlatan Tozoğlu, "Yaklaşık 20 yıl önceye kadar sadece ramazanda evlerde yapılırdı. Biz bunu evlerden çıkarıp, sektör haline getirdik. Yılın 365 günü bu tatlıyı satıyoruz. Kadayıf dolması tam bir enerji kaynağı, aşırı derece tokluk veriyor. İftarda ve sahurda tüketmek gerekiyor. Özellikle sahurda yediğiniz zaman akşama kadar acıkma sorunu az oluyor. Susamamak için de tatlıyı yoğurtla tüketmek gerekiyor" diye konuştu.

Ramazanda işlerin iki, üç kat arttığını ifade eden Tozoğlu, "Mesaimiz de ona göre çok yoğun. Ramazanda fazla çalışıyoruz. Günlük en az 150 kilo kadayıf sarıyoruz. Talebe göre her yere gönderiyoruz. Yurt dışına da gurbetçiler ya da turistler götürüyor. Ramazanda kadayıf dolması vazgeçilmezdir" dedi.

Kadayıf dolmasının eskiden yumurta şeklinde yapıldığını vurgulayan Tozoğlu, "Kadayıf dolması yumurta şeklindeydi. Biz onun şeklini değiştirdik ve ve biraz daha incelttik. Kadayıf kalın olursa içi hamur olur. Böyle daha lezzetli ve daha çok tercih ediliyor" ifadelerini kullandı.