EDİRNE - Coğrafi konum ve güneşin doğuşu ile batışı hesaplanarak belirlenen imsak ve iftar vakitlerine göre oruç en geç Edirne'de açılacak.

AA muhabirinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden derlediği bilgiye göre, ilk gün en geç orucu 21.00'de Edirneliler açacak. Edirneliler, ramazanın ilk günü 17 saat 34 dakika ile en uzun orucu tutacak.

Ramazanın ilk günü en erken Hakkarililer orucunu açacak. Hakkari ile Edirne arasındaki oruç açma süresi farkı, 83 dakika olacak. Bir anlamda Hakkarili teravih namazını kılmaya hazırlanırken Edirneli iftar sofrasına oturacak.

"Vaktin uzunluğu engel değil"

Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, AA muhabirine, Türkiye'de en geç orucun Edirne'de açılacağını söyledi.

Sıcak havanın ve sürenin uzun olmasının, farz olan oruç ibadetini yerine getirmeye engel olmayacağını ifade eden Üzüm, şöyle devam etti:

"Sıcaklar ve vaktin uzun olması orucun farziyetini ortadan kaldırmaz. Yani oruç tutmamaya engel teşkil etmez. İnsan sıcaktan elbetteki korunmalıdır. Ramazan ayında olduğu gibi diğer zamanlarda da sıcak havaya karşı tedbir almalıdır. Ramazan ayı içerisinde de  zaman zaman serin yerlerde kalmak suretiyle tedbirli davranmak daha rahat oruç tutma imkanı sağlayacaktır."

Oruç ibadetinin insan sağlığı açısından faydalı olduğunun altını çizen Üzüm, şunları kaydetti:

"Peygamberimiz  'oruç tut sıhhat bul' buyurmaktadır. Oruç tutmakla hem Allah-ü Teala'nın emrini yerine getirmenin huzur ve mutluluğunu yaşıyor, hissediyoruz hem de günlük yeme ve içmelerimizi sınırlamakla organlarımızı, vücudumuzu dinlendirmiş bir bakıma revizyondan geçirmiş oluyoruz. Buna insanın fıtratının da ihtiyacı vardır. İnsanın sağlıklı bir hayat yaşaması, ömrünün uzun ve sağlıklı olması için mutlaka yeme ve içmelerini kısıtlaması gerekir ki bunu da temin eden en güzel şey oruç tutmasıdır.

Ayrıca tıp uzmanları 24 saatte bir öğün yemek ile insanın gıda ihtiyacının karşılandığını belirtiyorlar. Oruç tutanlar ise iftarlarının yanında sahura kalkmak sureti ile öğünlerini ikiye çıkarmış oluyorlar. Böylelikle oruçlarını hafifletmiş ve daha rahat oruç tutma imkanı elde etmiş oluyorlar. Peygamber efendimiz hadislerinde sahura kalkmayı tavsiye etmiş ve sahurda bereket olduğunu belirtmiştir."

"En uzun süreli orucu onlar tutacak"

Coğrafi konumları nedeniyle dünyada en fazla süreyle orucu Amerika'da ve İskandinav ülkelerinde yaşayan Müslümanlar tutacak.

İftarla imsak arasında 3 saat 27 dakika bulunan ABD'nin eyaletlerinden Alaska'nın Anchorage bölgesinde akşam ezanı 23.48'de okunacak.

Norveç, Danimarka, İzlanda ve İrlanda gibi ülkelerde oruç süresi neredeyse 19 saati buluyor. Saat 22.49'da orucunu dualarla açacak olan Norveç'in başkenti Oslo'da yaşayan bir Müslüman 02.46'ya kadar sahuru yapmış olacak.

Gurbetçilerin yaşadığı Avrupa ülkelerinde de oruç süresi 18 saati buluyor. Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda'da yaşayan gurbetçiler, Türkiye'nin orucunu en geç açan ili Edirne'den bir saat sonra iftar yapacak.

Soydaşların yaşadığı Sofya'da ilk iftar, saat 21.14'te, Kırcaali'de 21.02'de, Filibe'de 21.06'da, Varna'da 20.58'de yapılacak. Batı Trakya'daki İskeçeli Müslümanlar, saat 21.02'de, Gümülcine'de ise 21.00'de oruçlarını açacak.