ANTALYA - Birçok kişinin sadece 7-14 Ocak arasındaki Görme Engellileri Haftası'nda düzenlenen etkinlikler sayesinde dikkatini çekebilen "beyaz bastonlular", karanlık dünyalarını parmaklarının uçlarını kullanarak aydınlatmaya çalışıyor.

Antalya'da Sadık Eratik Beyaz Baston Görmeyenler Derneği bünyesinde faaliyet gösteren rehabilitasyon merkezindeki görme engelliler, aldıkları eğitimler sayesinde hayata adeta parmaklarının ucuyla tutunuyor. 

Merkezdeki, yaşları 6 ile 50 arasında değişen 90 görme engellinin günlük yaşama adaptasyonları, uzman öğretmenler tarafından verilen eğitimlerle kolaylaştırılıyor. Eğitimler ve alıştırmalar sayesinde parmak uçları daha hassas hale gelen görme engelliler, adeta parmak uçlarıyla görmeye başlıyor.  

Sadık Eratik Beyaz Baston Görmeyenler Derneği Başkanı Kamil Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde eğitim görenlerin çoğunluğunu doğuştan görme engellilerin oluşturduğunu söyledi.

Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği bünyesinde görme engellilere özel rehabilitasyon merkezleri bulunduğunu ifade ederek, "Görme engelli sınıf öğretmenleri, okul öncesi rehberlik öğretmenlerimizin desteğiyle öğrencilerimize günlük bakım, öz bakım, bağımsız hareket gibi eğitimler veriyoruz" dedi.

"Zamanla parmaklar daha duyarlı hale geliyor"

Görme engelliler olarak yazıyı parmaklar uçlarını kullanarak okuduklarını ve bundan dolayı zamanla bu bölgelerin daha duyarlı hale geldiğini dile getiren Çam, örnek olarak görme engellilerin kulaklarının çok gelişmiş olmasını ve müziğe yeteneklerini gösterdi.

"Görme engelliler, parmaklarının ucuyla görüyorlar" diyen Çam, "Normal insanlar gözleriyle bizim gibi görme engelliler ise parmaklarının ucuyla görüyor ve okuyor" dedi. 

"Engelimize engel olmasınlar" 

Çam, merkezin değişik yaştaki görme engellilere eğitim imkanı sunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"50 yaşında bağımsız hareket eğitimi alan öğrencimiz var. 25 yaşına kadar evinden dışarı çıkmamış görme engelli bir arkadaşımız bağımsız hareket eğitimi gördü, kabartma yazı okumayı öğrendi ve şu anda da lise eğitimi alıyor. Ailelerin engelli çocuklarının eğitimini önemsemesi gerekiyor."

Görme engellilere fırsat verilip imkanlar sağlanmasını isteyen Çam, "Çünkü engellilerin aşamayacağı bir şey yoktur, yeter ki engelimize engel olmasınlar" dedi.