BURSA/HATİCE DURDU -  Türkiye’nin 2 kilogram uçak parçası almak için 50 tır fındık ihraç etmesi gerektiğini hatırlatan Başkan Altepe, teknoloji ithalini azaltmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi olarak yerli teknoloji kullanımına özen gösterdiklerini vurguladı.
Makine Mühendisleri Odası tarafından TÜYAP Fuar alanında düzenlenen Makine İmalat Teknolojileri Kongresi’ne katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye ekonomisinin lokomotif kentlerinden biri olan Bursa’da böyle bir kongre düzenlenmesinin önem taşıdığını söyledi. Türkiye’nin daha müreffeh, çağdaş, yaşam kalitesi yüksek bir ülke haline gelmesinin en önemli ayaklarından birinin üretim olduğunu dile getiren Başkan Altepe, üretimi olmayan ülkelerin kendi ayakları üzerinde duramayacağını vurguladı.
En önemli kaynağımız sanayi
Doğalgaz, petrol gibi önemli yer altı kaynağı bulunmayan Türkiye’nin en önemli kaynağının ise sanayi gücü olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Biz 2 kilogram uçak parçası olmak için 50 tır fındık gönderiyoruz. Ürettiğimiz makine parçasının kilosu 4-5 Euro ederken, Almanya’da üretilen aynı parça 100 Euro’dan satılıyor. Sanayide dışa bağımlılıktan kurtulmak ve kaynaklarımızın yurt içinde değerlendirilmesi sağlamak amacıyla mutlaka teknoloji yoğun üretim yapmalıyız. Biz daha önce aldığımız 30 vagon için 240 milyon TL ödedik. Bunları kendimiz üretseydik, 150 milyona mal edecektik. Hem 80-90 milyon TL daha az ödeyecektik hem de ödediğimiz paranın tamamı yurt içinde kalacaktı. Ancak biz göreve geldiğimiz ilk günden beri yerli üretimi ön plana çıkarmak için çaba harcadık. Bunun sonucunda artık kendi tramvaylarımızı üretiyoruz. Dünya standartlarında bir Türk markası olabildiğini herkes gördü. Arıtma tesisleri ve çamur yakma tesisleri için de yerli olarak ihaleye çıktık. Avrupa’nım bir çok kentinde olmayan mekanik katkı otoparkları Bursa’da üretiyoruz. Büyükşehir Belediyesi Bursa’nın üretimdeki gücünü en iyi şekilde kullanıyoruz” diye konuştu.
Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart ise kongreye verdikleri destekten dolayı Başkan Altepe’ye teşekkür ederek, 2 gün sürecek kongre boyunca 11 oturumda 21 bildiri sunulacağını, 3 atölye çalışması ve 2 teknik gezi yapılacağını kaydetti.