Araştırma kapsamında 50 down sendromlu birey ve aileleriyle görüştüklerini anlatan Cavkaytar, araştırma sonucuna göre down sendromlu bireylerin yüzde 98’inin çalışmak istediğinin ortaya çıktığını aktardı.
 Prof. Dr. Atilla Cavkaytar, "Neden çalışmak istiyorsun?" sorusuna down sendromlu bireylerin yüzde 72'sinin "para kazanmak", yüzde 54'ünün "ailesine destek olmak", yüzde 48'inin "arkadaş edinmek ve evlenmek", yüzde 24'ünün "istediklerini almak", yüzde 22'sinin de "zaman geçirmek için" yanıtını verdiğini ifade etti.


Aileler çocuklarının işe girmesi için girişimde bulunmuyor

Cavkaytar, ailelerin yüzde 78'inin çocuklarının işe girmesiyle ilgili daha önce hiçbir girişimde bulunmadığını belirterek, ''Ailelerin yüzde 33'ü çocuklarının çalışmaya başlamasıyla öz güven kazanmasını, yüzde 24'ü sosyal ilişkilerinin gelişmesini, yüzde 16'sı çocuklarının kendi hayatlarını sürdürebilir hale gelmesini ve yüzde 16'sı kendi hayatlarını yönetmeyi öğrenmesini beklediğini söyledi. Yani kişisel gelişim ve bağımsızlık ana hedef.'' ifadelerini kullandı.

Ailelerin yüzde 31'inin ilk tercih olarak çocuklarının restoran, lokanta veya kafeteryada çalışmasını istediğini anlatan Cavkaytar, ''Ankete katılanların yüzde 18’i turizm ve otelcilik, yüzde 12’si ise market sektörünü seçti. Mağazacılık sektörü aileler tarafından ikinci seçenek olarak tercih edildi. Ailelerin bu sektörler içerisinde çocukları için tercih ettiği işler ise getir-götür, ofis ve temizlik işleri oldu.'' dedi. AA