KİLİS  - Suriyeli sığınmacılar, kendilerine kucak açan Türk halkıyla kolay iletişim kurabilmek ve aradaki dostluğu daha da geliştirmek amacıyla Türkçe öğreniyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan yaklaşık 1 milyon 700 Suriyeli, Türkiye'deki kamplarda ve kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde yaşıyor. Her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan misafirlere, hayırseverler ve sivil toplum kuruluşları da büyük destek veriyor.

Savaş mağdurlarını kendi vatandaşlarından ayırt etmeyen Türkiye Cumhuriyeti, özellikle kamplarda barınan sığınmacılara meslek kursları, spor ve Türkçe okuma yazma eğitimi gibi imkanlar sunuyor. Kamplarda açılan Türkçe kursu da misafirlerin en çok ilgi gösterdiği etkinliklerin başında geliyor.

Dost ülkenin dilini öğrenmek için büyük çaba gösteren Suriyeliler, Türkçe öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor. Türkçe sayesinde kendilerini rahatça ifade edebilen sığınmacılar, yaşadıkları acıları Türk halkıyla paylaşma imkanı buluyor ve aradaki dostluğu daha da geliştiriyor.

Yaklaşık 80 bin Suriyeli'ye ev sahipliği yapan serhat şehir Kilis'teki sığınmacıların önemli bölümü Türkçe konuşabiliyor. Kamp dışında kalan misafirler, Türkçe sayesinde yaşadıkları kente aidiyet duygusuyla bağlanıyor.

Kilis Öncüpınar Konteyner Kenti'nde açılan Türkçe kursu da Suriyelilerin ilgisini çekiyor.

Kilis Vali Yardımcısı Ulaş Akhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamptaki kurslara katılan yaklaşık bin 200 Suriyeli'nin Türkçe öğrendiğini söyledi.

Konteyner kentteki 4 bin 12 Suriyeli öğrenciye de kendi müfredatlarında eğitim verildiğini ifade eden Akhan, misafirlerin Türkçe öğrenme arzusundan memnun olduklarının altını çizdi.

Akhan, açılan kurslarla, Suriyelilere yaşadıkları acıları ve sıkıntıları unutturmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Özellikle Türkçe kursuna yoğun katılım olduğunu anımsatan Akhan, "Türkçe öğrenmek isteyenler için her türlü imkanın sunuyoruz. Suriyeli misafirlerin Türkçe konuştuğunu görmek bizi de çok çok mutlu ediyor" dedi.

Suriyeli Necla Ricel de Esed rejiminin saldırıları nedeniyle 3 yıl önce Türkiye'ye sığındığını belirtti.

Üniversite eğitimini Türkiye'de sürdürmek istediğini anlatan Ricel, "Allah Türk halkından razı olsun. Zor günümüzde bizi yalnız bırakmadı. Bu dostluğu asla unutmayacağız. Bize gönüllerini açan halkın dilini öğrenmek ise bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Acılarımızı artık Türk halkıyla daha rahat paylaşabiliyoruz" diye konuştu.

Selman Salih ise Türk halkının kendilerini "kardeş" gibi gördüğünü vurguladı.

Türkiye'deki Suriyelilerin büyük bölümünün Türkçe öğrendiğini anlatan Salih, "İnşallah ülkemize döndüğümüzde bu güzel dil Suriye'de de konuşulmaya devam edecek" şeklinde  konuştu.