ÇANKIRI - Çankırı Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, tarıma elverişli olmayan alanlarda bitki yetiştirmek ve güneşten daha etkin şekilde faydalanmak amacıyla "Dönme dolapta bitki yetiştiriciliği" adını verdikleri projeyi hayata geçirdi.

"Mesleki Teknik Eğitimde Farkındalık Yaratma Projeleri" kapsamında peyzaj bölümü öğrencileri, kendi imkanları ile "Dönme dolapta bitki yetiştiriciliği" projesini hazırladı. Öğrencilerin öğretmenlerinin yardımıyla yaptıkları yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde, 2 metre genişliğindeki dönme dolabın kabinlerine saksılar içinde çeşitli bitkiler ekildi.

72 saniyede 6 tur atıyor

Elektrikle çalışan sistem sayesinde 72 saniyede 6 tur atan "dönme dolap", daha sonra 10 dakika duruyor. Sulaması da pet şişeler ile yapılan sistem ile tarıma elverişli olmayan alanlarda bitki yetiştirmek ve güneşten daha etkin yararlanma hedefleniyor.

Okulun Peyzaj Bölümü öğretmeni Sevilay Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi tarıma elverişli olmayan dar alanlarda bitki yetiştirebilmek için hayata geçirdiklerini söyledi.

"Güneş probleminin önüne geçmek için dönme dolap fikrini geliştirdik"

Bazı yerlerde güneş problemi yaşandığını belirten Aydın, "Dar alanlarda ve güneşin belirli oranlarda görüldüğü yerlerde tarımsal anlamda sorunlar yaşanabiliyor. Güneş probleminin önüne geçmek için dönme dolap fikrini geliştirdik." dedi.

Bitkileri "serum sistemiyle" suladıklarını anlatan Aydın, şunları kaydetti:

"Burada yaptığımız ikinci bir çalışma daha var. Pet şişelerin ucuna taktığımız sistemle damlama usulü sulama yapıyoruz. Hortumun belirli yerlerini delerek saksıya yerleştiriyoruz. Dönme dolabımız döndükçe damlama yöntemiyle bitkimiz de sulanıyor."

"Daha büyük ya da daha küçük de yapılabilir"

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Koray Karacameydan ise sistemin birçok soruna aynı anda cevap verdiğini dile getirerek, "Dönme dolap küçük boyutlarda yapıldığında balkonlarda çok rahat kullanılabilir. Mesela balkonumuz çok küçükse ve çok fazla saksı koyma şansımız yoksa, dönme dolabın minyatürünü yerleştirerek aynı anda birkaç tür çiçek ya da bitki yetiştirebiliriz. Balkon çok az güneş görüyorsa bu sayede tüm bitkiler aynı oranda güneşlenme şansı elde eder. Bu fikirden yola çıktık ve dönme dolabı yaptık." değerlendirmesinde bulundu.