DİYARBAKIR

Çınar'a 10 kilometre uzaklıktaki Solmaz köyünde kuzeni Mahmut Kaplan ile köyün kırsalında hayvanlarını otlatan Kasım Kaplan (29), arkadan üzerine atlayan bir leoparın saldırısına uğradı. Boğuşma sırasında Mahmut Kaplan, av tüfeğiyle ateş ederek leoparı öldürdü.

Yaralanan Kasım Kaplan, köye gelen sağlık ekipleri tarafından Çınar Devlet Hastanesine götürüldü. Kolundan ve sırtındaki 5 yerinden aldığı pençe darbesiyle yaralanan Kaplan, tedavinin ardından taburcu edildi.

1,5 metre yükseklikten yuvarlandık

Çoban Kaplan, sabah hayvanlarını otlatmak üzere kırsal alana gittiklerini belirterek, şunları anlattı:

"Kayalık bir yerde dururken aniden arka taraftan birşey üzerime atladı. Ne olduğunu anlamadığım bir hayvanla 1,5 metre yükseklikten aşağıya düştük ve yaklaşık 10 metre yuvarlandık. Düştüğümüz yerde tekrar üzerime atladı. Pençe darbeleriyle yaralanmıştım. Kısa mesafede uzaklaşmayı başardığım anda Mahmut Kaplan av tüfeğiyle ateş ederek hayvanı öldürdü. Daha sonra beni hastaneye götürdüler. Dikiş atıktan sonra kuduz ihtimaline karşı iğne yaptılar."

İlk kez görülüyor

Köyde leoparı inceleyen Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Murat Biricik, duyum üzerine Solmaz köyüne geldiğini ifade ederek, "Bu bir leopar, nadir bir durum yaşıyoruz. 2010 yılında Siirt'te bir tane vurulmuştu. Doğrulanmış tek kayıt oydu. Leoparın hangi cinsi olduğu yapılacak incelemeden sonra belirlenecek" dedi.

Orman ve Su işleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Erdal Seven ise ihbar üzerine ekiplerin köyde leoparı incelediğini dile getirerek, "İlk kez görülüyor. Leoparların İran'da yaşadığını biliyoruz. Gezginci bir hayvan türü olan leoparın buraya nasıl geldiğini bilmiyoruz. Bugüne kadar Diyarbakır'da hiçbir leopar görülmemiş. Leoparı, incelenmek üzere Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne getirdik" diye konuştu.