ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü'nün aldığı önlemler ve iyileştirme çalışmaları sonucunda son 5 yılda demiryolu kazaları ile bu kazalardaki ölü ve yaralı sayıları büyük oranda azaldı. Söz konusu süreçte demiryollarındaki kaza sayısında yüzde 55, bu kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısında yüzde 34,yaralı sayısında ise yüzde 45 azalma sağlandı.
2007'de meydana gelen 394 demiryolu kazasında 108 kişi hayatını kaybetti, 204 kişi yaralandı, 2011'de ise kaza sayısı 177'ye, ölü sayısı 71'e, yaralı sayısı da 112'ye geriledi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, demiryolunda meydana gelen kazaların önemli bölümünü, hemzemin geçit kazaları ile trenin yayaya çarpması oluşturuyor. Trenin yayaya çarpması sonucu oluşan kazalar genellikle TCDD'nin banliyö işletmeciliği yaptığı yoğun yerleşim merkezlerinde gerçekleşiyor. TCDD bu bölgelerde hattın çevresine tel örgü çekmek, beton duvarla kapatmak gibi ihata çalışmaları ile yayalar için alt ve üst geçitler yapıyor. Bu çalışmalar sayesinde 5 yıllık süreçte trenin yayaya çarpmasıyla meydana gelen kazalarda yüzde 43 azalma görüldü. 2007 yılında bu şekilde 98 kaza yaşanırken, 2011 yılında bu sayı 56'ya geriledi. Bu kazalarda ölü sayısı 2007 yılında 63 iken, 2011'de 32'ye düştü.

Bilinçlendirme kampanyası
Demiryollarında kazaları sıfıra indirmeyi hedefleyen TCDD, bu yöndeki çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. 
Bu kapsamda Haziran ayında, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte, çocuklar üzerinde büyük bir kamuoyu bilinçlendirme kampanyası başlatmaya hazırlanan TCDD, geçtiğimiz günlerde uygulamaya koyduğu ''131'' Demiryolu Acil Durum İhbar Hattı'nın da geniş bir tanıtımını yapmayı planlıyor.