DİYARBAKIR 

Diyarbakır'da geçen yıl jandarma, polis ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) koordineli çalışması sonucu gerçekleştirilen ve 89 ton esrarın ele geçirildiği operasyonlar, bu yılki uyuşturucu ekimine yansıdı. Bölgede kenevir ekiminde geçen yıla oranla büyük düşüş yaşandı.

Çözüm süreciyle bölgede sağlanan huzur ve güven ortamı sayesinde uyuşturucu madde imal ve ticareti yapan şahıslara yönelik operasyonlar, Diyarbakır'da kenevir ekimini büyük oranda azalttı. Geçen yıl 45 milyon 900 bin kök kenevir ele geçirirken, bu yılın ilk 7 ayında sadece 415 bin 124 kök elde edildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre,  uyuşturucu miktarındaki düşüşte, güvenlik birimlerinin ortaklaşa yürüttüğüuyuşturucu ekimine yönelik operasyonların yanı sıra bölge halkının duyarlılığının artmasının da etkisi oldu.

Uyuşturucu tacirlerine büyük darbe

Daha önce yaşanan şiddet olayları nedeniyle güvenlik gerekçesiyle operasyonların nadir düzenlendiği alanlara Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen "narko-terör soruşturması" kapsamında, güvenlik birimlerince hava destekli operasyonlar gerçekleştiriliyor.

Hint keneviri ekili alanlar İHA (İnsansız hava araçları) ve uydudan elde edilen görüntüler sayesinde tespit edilip, güvenlik güçlerince tarlada imha ediliyor. 

Bu yılın ilk 7 ayında jandarma, polis ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) ortaklaşa düzenlendiği operasyonlarda piyasa değeri 59 milyon 463 bin lira olan 415 bin 124 Hint keneviri ile 11 ton 646 bin 730 kilogram toz ve kubar esrar ele geçirildi.

Geçen yıl aynı dönemde Diyarbakır ve ilçelerinde yapılan planlı operasyonlarda piyasa değeri 1,7 milyar lira olan toplam 26 ton 975 kilogram kubar ve toz esrar ile 45 milyon 900 bin kök Hint keneviri ele geçirilmişti.

Bölge uyuşturucuyla anılmak istemiyor

Çözüm süreciyle oluşan huzur ortamı sayesinde terör operasyonları yerini uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyonlara bıraktı. Bölge halkının da uyuşturucu operasyonlarına destek vermesiyle esrar ekim alanları azaldı.

Türkiye'de geçen yıl ele geçirilen 150 ton esrarın 89 tonu Diyarbakır'da düzenlenen operasyonlarda bulunmuştu. Ancak geçen yıla oranla bu yılın aynı döneminde ele geçirilen uyuşturucu miktarında ciddi oranda düşüş yaşandı.

Bu yılın ilk 7 ayında kırsalda jandarma ekiplerince gerçekleştirilen ve MİT'in de istihbarat desteği verdiği operasyonlarda 55 bin 500 metrekare alanda 20 ton 775 kilograma eş değer 415 bin 124 Hint keneviri, 5 ton 956 kilogram kubar ve 6 bin 710 kilogram toz esrar ele geçirildi. Piyasa değeri 48 milyon 855 bin 200 lira olan uyuşturucu bu şekilde imha edildi.