HAKKARİ - Çözüm süreci ile silahların sustuğu, operasyonların ise bitme noktasına geldiği Hakkari dağları, 33 yıl aradan sonra bu yıl 400 dağcıya "zirve" şansı tanıdı.

Yaşanan terör olayları, çatışmalı süreç ve terör örgütüne yönelik sürdürülen operasyonlar nedeniyle uzun yıllar çıkılması yasaklanan Hakkari dağları, çözüm sürecinin başladığı tarihten itibaren yurt içi ve yurt dışındaki dağcıların ilgi odağı haline geldi.

"Güvenlik gerekçesiyle" yıllarca çıkılması yasaklanan binlerce metre yükseklikteki dağlar, bu yıl 400 dağcıyı ağırladı. Cilo Dağcılık Kulübünün organizasyonuyla kente gelen dağcılar, Türkiye'nin en yüksek ikinci dağı olan 4135 rakımlı Cilo Dağı başta olmak üzere Hakkari ve çevresindeki dağlara 24 tırmanış gerçekleştirdi.

Kulüp başkanı Hacı Tansu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hakkari'de son dönemlerde dağcılık alanında önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Bu yıl Hakkari'ye gelen 400 dağcıyla 24 tırmanış yaptıklarını anlatan Tansu, "Dağların kenti" olarak bilinen Hakkari'nin dağcılık sporunda hak ettiği yeri alması için çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Tansu, daha fazla dağcının Hakkari'ye gelmesinin çabası içinde olduklarına değinerek, "2014 yılında dağcılık ve doğa sporları alanında Hakkari'ye çok ciddi bir talep oldu. Yaklaşık 30 yıl boyunca çıkılması yasak olduğu için dağcılar buraya gelemiyordu. Son iki yılda yurt içi ve yurt dışından bölgemize yoğun ilgi var. Özellikle Cilo ve Sat dağları en fazla ilgi gösterilen alanlar. Biz de Cilo Dağcılık Kulübü olarak Hakkari dağlarının turizme kazandırılması için sürdürdüğümüz çalışmalara hız verdik."

Uludoruk zirvesine 33 yıl sonra ilk adım atıldı

Güvenlik gerekçesiyle yaklaşık 33 yıldan bu yana tırmanış yapılamayan Cilo Dağı'nın 4135 rakımlı Uludoruk (Reşko) zirvesine tırmanmaktan büyük mutluluk duyduklarını anlatan Tansu, çözüm sürecinin kararlıkla devam etmesinin yöre halkı kadar zirvelere gönül veren dağcıları da mutlu edeceğini kaydetti.

Tansu, yaptıkları tespitlere göre, Hakkari ve çevresinde 4 bin metrenin üzerinde dört, 3500 metrenin üzerinde 22 ve 3 bin metrenin üzerinde 47 zirve bulunduğunu bildirerek, bu tespitlerinin, Hakkari'nin dağcılık açısından ne kadar zengin olduğunu gösterdiğini sözlerine ekledi.