İstanbul Üniversitesi (İÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mülkiyeti Koruma ve Güvenlik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erhan Bakırcı, yaptığı açıklamada, okul servisleri sisteminin başarılı şekilde yönetilmesinin, ülkelerin prestiji olduğunu söyledi. Türkiye'de okul servis taşımacılığı sektörünün talebe bağlı olarak hızla büyüdüğünü belirten Bakırcı, ancak bu alandaki sorunların hala aşılamadığını vurguladı. 

Ülkelerin en önemli zenginliği olan çocukların, beden ve zihinlerinin korunmasının önemine işaret eden Bakırcı, "Çocuklarımızı teslim ettiğimiz okul servis taşımacılığının, çocuk, aile, sürücü, araç, hostes, denetleyiciler, piyasa ve kanun yapıcılar gibi tüm bileşenlerinin, hizmetin getirdiği büyük sorumluluğu karşılayacak nitelik, nicelik ve farkındalıkta olması zorunlu." dedi.

Bakırcı, taşıma esnasında doğal afet veya terör eylemi gibi ani gelişen olaylar, okula giden yolların çeşitli sebeplerle kapanması gibi durumlarda nelerin yapılacağının hem sürücü hem aile tarafından bilinmesinin de yararlı olacağını kaydetti.

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'nin 4. maddesinde, "Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı" dendiğini aktaran Bakırcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu madde, çocukların araç içindeki davranışlarının kontrolü açısından önemli. Ancak, yangın gibi, aracın acil terk edilmesi gereken, can güvenliğini ilgilendiren durumlarda camlara alternatif olabilecek, kaçışı destekleyecek ekipmanın, yolların, kolay erişilebilir, engellenmemiş ve bilinir olması sağlanmalı. Çocuğun evden okula, okuldan da eve kadar temel hareketliliğinden aileyi haberdar etmek üzere 'akıllı takip sistemi' gibi bir teknolojik altyapı oluşturulmalı ve kullanımı özendirilmeli. Hali hazırda bazı okul servisi şirketlerinin böylesi araç takip sistemi kullandığı bilinmekte. Ayrıca sabah gün aydınlanmadan ya da akşam hava karardıktan sonra çocukların görünür olmalarını sağlamak için 'reflektifgiysiler tercih edilmeli."