KAHRAMANMARAŞ - Açık cezaevlerinde kalan yaklaşık 45 bin mahkum, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi akademisyenlerinden alacakları eğitimle hem ceviz yetiştiriciliğini öğrenecek hem de her yıl binlerce fidanı toprakla buluşturacak. 

Ceviz konusundaki bilimsel çalışmalarla öne çıkan KSÜ, Adalet Bakanlığı ile "Ceviz Bahçeleri Tesis Protokolü" imzaladı. Protokolle Türkiye'nin farklı kentlerinde belirlenecek açık cezaevlerinde kalan 45 bin civarında mahkum, her yıl yaklaşık 10 bin ceviz ağacı dikecek. Mahkumlar, bu projeyle aynı zamanda meslek sahibi olacak. 

Dezavantajlı grupların topluma kazandırılması ve iş gücünden faydalanılmasını amaçlayan projeyle mahkumlar, "altın bilezik" sahibi olacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

"Mahkumları topluma kazandırmak istedik"

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile imzalanan ceviz protokolüyle mahkumların meslek sahibi olmalarının amaçlandığını belirtti.

Söz konusu projenin KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından hazırlandığını ifade eden Deveci, şöyle devam etti:

"Bu çalışmayla cezaevlerinde bulunan uygun arazilere ceviz fidanı dikimi yapıp mahkumları daha verimli hale getirerek topluma kazandırmak istedik. Böylece hem onların iş gücünden istifade edilecek hem de bu kişiler meslek sahibi olacak. Bilimsel ve fizibilite çalışmaları üniversitemizden; bakımı, dikimi, toplanması ve piyasaya sunulması ise cezaevlerine yani mahkumlara ait olacak."

Üretime katkı sağlayacaklar

Doç. Dr. Mehmet Sütyemez de projeyle Türkiye'de cezaevlerine ait tarıma uygun alanların değerlendirilmesini amaçladıklarını belirterek buradan yola çıkarak projeyi geliştirdiklerini söyledi.

Sütyemez, "Eski Adalet Bakan Yardımcısı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın da destekleriyle cezaevlerinde ceviz yetiştiriciliği fikri oluştu. Bundan yola çıkarak proje geliştirdik. Mahkumlar, böylece hayatlarına bir meslek sahibi olmuş olarak dönecek" diye konuştu.