BALIKSERİ - Balıkesir'de bir restoranda sergilenen, Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Suudi Arabistan, İtalya, İsviçre, Almanya ve Çin'den getirilen, tamamına yakını kurmalı olan 50-100 yıllık 60 masa saati, müşterilerden ilgi görüyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yıllardır en önemli anların yol göstericisi ve "zamanın yılmaz bekçileri" saatler, icat edildiğinden bu yana insanların en önemli yardımcılarından biri oldu.

Zamanın en yakın tanıkları saatlerin özellikle kurmalı olan eski modelleri, günümüzde genellikle antikacı ve koleksiyoncularda bulunuyor.

Bir koleksiyoncuya ait 60 eski masa saati, Balıkesir'deki restoranlardan birinde sergileniyor. Bazıları bir asra saniye saniye tanıklık eden saatler, müşterilerin yemekten fazla ilgisini çekiyor.

Yelkovan ve akrebi döndükçe yaşlıları geçmişe götürüyor

Restoranın işletmecisi Fatma Ocak, koleksiyonun iş yeri sahibine ait olduğu belirterek, müşterilerinin dakikalarca bu saatleri incelediğini söyledi.

Özellikle yaşlıların, saatlere bakıp geçmişe kısa bir yolculuk yaptığını ifade eden Ocak, şöyle konuştu:

"Müşterilerimizin üst salonu tercih etmesinin nedeni saat koleksiyonumuz. Saatler bize zamanı ve kıymetini hatırlatır. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Bazı müşterilerimiz saatlerle hatıra fotoğrafı bile çektiriyor. Bazen saatleri seyredip dalıp gidenler oluyor. Kim bilir bu saatler kimleri uyandırdı. Kimi işe uyandırdı, hangi güzel güne uyandırdı. Bu saatler belki bir çiftin ilk defa el ele tutuşmasına, önemli bir iş görüşmesine, önemli kararların alınma anına şahitlik etti. Bütün bunları sunmuş oluyorsunuz."

Ocak, saatlerin yüzde 90'ının kurmalı olduğu bilgisini verdi.

Bunun yurt içi ve dışından toplanmış özel bir koleksiyon olduğuna değinen Ocak, "Suudi Arabistan, İtalya, İsviçre, Almanya ve Çin'den gelen saatler bulunuyor. Elimizde olup da geçmişini net olarak bilmediğimiz saatler de var" ifadesini kullandı.