SYDNEY - Sydney limanında yapılan ve dünyanın birçok ülkesinde televizyonlardan canlı yayınlanan gösterilerde binlerce havai fişek kullanıldı. Sydney Harbour Bridge üzerinde başlayan havai fişek gösterilerine Opera House, limandaki binalar ve kentin çeşitli yerlerinden fırlatılan fişekler eşlik etti.

Büyük kentler arasında yeni yıla ilk giren Sydney'de bugüne kadar yapılan gösterilerin en renklisi olarak tanımlanan kutlamaları bu yıl 1,6 milyon kişi 69 izleme noktasında seyretti. Gösterilerin güvenliğini 3 binden fazla polis sağladı.

Bu yıl "İlham" olarak adlandırılan ve 12 dakika boyunca gökyüzünü renklendiren havai fişek gösterilerinde harcanan miktarın 7,2 milyon dolar olduğu açıklandı. Geçen yılki kutlamalarda 6,8 milyon dolar harcanmış, gösterileri 1,5 milyon kişi yerinde izlemişti.

Geçen seneki yılbaşı kutlamalarında çıkan olaylarda bir kişinin hayatını kaybetmesi üzerine bu yıl 69 izleme noktasından 17’sinde alkol satışına izin verildi. İzleme noktalarından 52’sinde ise alkol satmak, getirmek ve içmek yasaklandı.

Sydney’de 15 Aralık'ta meydana gelen ve üç kişinin ölümü ile sonuçlanan rehine krizinin ardından geçen yıllara oranla Avustralya polisi yeni yıl kutlamalarında aldığı önlemleri üst seviyeye çıkardı. Kent merkezindeki bir kafede meydana gelen olayda hayatını kaybeden Katrina Dawson ve Tori Johnson’un anısına Harbour Bridge’e "Sydney hatırlıyor" yazısı yansıtıldı.