ANKARA 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı özel avlaklar dışındaki avlakların işletilmesi amacıyla bu avlaklarda sahası bulunan belde belediyesi ve köy tüzel kişiliklerine de katkıda bulunuyor.

Koruma, üretim, bakım ve avcılığın düzenlenmesi karşılığı yapılacak işbirliği protokolü çerçevesinde, bu avlaklarda yapılacak av organizasyonları sonucunda elde edilen avlama gelirlerinin yüzde 20 ile 82'si katılım payı olarak veriliyor.

Örnek avlaklarda ise ihale bedelinin KDV hariç yüzde 50'si işbirliği protokolü çerçevesinde belde belediyesi veya köy tüzel kişiliklerine katılım payı olarak aktarılıyor.

Bu kapsamda 2013-2014 av döneminde elde edilen 2 milyon 528 bin liranın yaklaşık 875 bin lirası belde belediyesi veya köy tüzel kişiliklerine aktarıldı.

Yabancı avcıların Türkiye ilgisi

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen av turizmi kapsamında düzenlenen av organizasyonları çerçevesinde, 2013-2014 av yılında Türkiye'yi 29 farklı ülkeden gelen yabancı avcı ziyaret etti.

Türkiye'yi tercih eden yabancı avcılar genellikle Almanya, Amerika, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İtalya, Norveç, Macaristan, Rusya, İspanya, Bulgaristan ve İsveç'ten geliyor.

2013-2014 av yılında çeşitli ülkelerden gelen 989 yabancı avcı, büyük çoğunlukla yaban domuzu av organizasyonlarını tercih ediyor. Yaban domuzunun yanında yaban keçisi, kızıl geyik, çengelboynuzlu dağ keçisi, Anadolu yaban koyunu, karaca ve ceylan tercih edilen diğer türler arasında yer alıyor.

27 ilde 107 seyahat acentesi avcılara hizmet veriyor

Türkiye'ye gelen yabancı avcılar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından işletilen avlaklar ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletilen örnek ve özel avlaklarda av yapabiliyor.

Bu kişilerin ülkede av yapabilmesi için seyahat acenteleri aracılığıyla ya da seyahat acentelerine bağlı kalmaksızın özel avlanma izin belgesi almaları gerekiyor. Belgelerini alan avcılar, av turizmi kapsamında avına izin verilen hayvanları, Merkez Av Komisyonu Kararı çerçevesinde avlayabiliyor.

İzin belgeleri için 21 ilde 107 av turizmi izin belgeli seyahat acentesi, yerli ve yabancı avcılar için av turizmi hizmeti veriyor.

Av turizmi yoğun olarak Eylül-Aralık dönemini kapsıyor

Yabancı avcılar için, av organizasyonlarında en çok tercih edilen dönem ise türler bazında değişmekle beraber yoğun olarak Eylül-Aralık dönemini kapsıyor. Yabancıların av için, en çok tercih ettiği iller arasında da Adıyaman, Amasya, Ankara, Antalya, Çanakkale, Mersin, Konya, Muğla, Sinop, Kastamonu, Tokat ve Zonguldak bulunuyor.

Av turizmi kapsamında yapılan av organizasyonlarında; sürenci, kılavuz, rehber hizmetleri için istihdam sağlanıyor.

Ayrıca alışveriş, yem, konaklama ve ulaşım gibi değişik sektörlere de katkıda bulunuluyor.